Ankeiler: Uit enquêtes onder bezoekers van de Vierdaagsefeesten en de intocht van de Vierdaagse blijkt dat beide evenementen hoog gewaardeerd worden: de feesten krijgen gemiddeld een 8,4 en de intocht zelfs een 8,6.

- Uit enquêtes onder bezoekers van de Vierdaagsefeesten en de intocht van de Vierdaagse blijkt dat beide evenementen hoog gewaardeerd worden: de feesten krijgen gemiddeld een 8,4 en de intocht zelfs een 8,6. Wel valt dat het aandeel hoogopgeleiden erg hoog is. Een veelgehoorde klacht is onvoldoende beschikbaarheid van (gratis) openbare damestoiletten.

Bezoekers

De enquêtes die in opdracht van de organisatoren en de Gemeente Nijmegen zijn uitgevoerd door Markteffect telden respectievelijk 908 (intocht) en 596 (Vierdaagsefeesten) respondenten. Het bezoekersaantal van de intocht bedraagt zo’n 66.670 personen, waarvan 43 procent uit Nijmegen. Bezoekers gaven samen ruim 2,4 miljoen euro uit aan hoofdzakelijk eten en drinken. 88 procent zou de intocht nogmaals bezoeken en 91 procent zou hun vrienden en andere bekenden aanraden om de intocht te bezoeken. Het aantal bezoekers van de Vierdaagsefeesten wordt op 1,5 miljoen geschat, waarvan 56 procent uit Nijmegen zelf. Alle bezoekers samen geven bijna 64 miljoen euro uit op de Vierdaagsefeesten. 94 procent van de ondervraagde bezoekers zou het evenement nogmaals bezoeken en 95 procent zou hun vrienden en andere bekenden aanraden om de Vierdaagsefeesten te bezoeken. 81 procent van de bezoekers bezocht de Vierdaagsefeesten als eens eerder. Bij de intocht is dat 77 procent. Hoewel er ook geklaagd wordt over het nieuwe bekersysteem waarbij je een borg betaalt voor een beker, is 80 procent er positief over.

Feestje voor hoogopgeleiden?

Opmerkelijk is het hoge aantal hoogopgeleiden onder de respondenten van de enquêtes: 74 procent van de ondervraagde bezoekers van de intocht is of wordt hoogopgeleid, en bij de Vierdaagsefeesten is dat zelfs 80 procent. Daar zitten veel studenten bij, maar dan nog vallen de cijfers op, vindt ook burgemeester Hubert Bruls. “Deze cijfers zijn natuurlijk wel opmerkelijk, zeker voor een evenement dat gratis toegankelijk is. In de jaren ’90 waren de Vierdaagsefeesten juist vooral het terrein van mensen met een kleinere portemonnee die met de zomervakantie in het land bleven. Het zou kunnen dat sommige groepen nu de voorkeur geven aan andere evenementen. Met de organisatie van de Vierdaagsefeesten gaan we hier wel over in gesprek. Het zou niet fijn zijn als het een feestje wordt dat alleen voor een bepaalde groep is.”

Damestoiletten verbeterpunt

Uit de verbeterpunten blijkt bijvoorbeeld dat er behoefte is aan meer watertappunten en dat men de prijzen voor eten en drinken hoog vindt, maar vooral ook dat vrouwelijke bezoekers niet tevreden zijn over de toiletvoorzieningen: er zouden er te weinig zijn en ze zouden gratis moeten zijn. Mannen kunnen namelijk wél gratis urineren bij de urinoirs. “Tot op heden hebben we geen plannen om met dat laatste iets te doen, maar wel met de beschikbaarheid van damestoiletten”, zegt wethouder John Brom (Stadspartij Nijmegen). “Het is nu zo dat er op sommige plekken veel toiletten bij elkaar staan die relatief weinig gebruikt worden, terwijl dames verderop in de rij staan voor de toiletten. Ten eerste gaan we dus naar de spreiding van toiletten kijken. Waar nodig kunnen we het aantal eventueel uitbreiden, waar bij gezegd moet worden dat die toiletten in het huidige klimaat maar liefst tweeënhalf keer zo duur zijn als voorheen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel