Ankeiler: De enorme ruzie tussen de coalitiepartijen in Druten, die vorige week ontstond op de begrotingsvergadering, zal geen gevolgen hebben voor de toekomstige samenwerking.

- De enorme ruzie tussen de coalitiepartijen in Druten, die vorige week ontstond op de begrotingsvergadering, zal geen gevolgen hebben voor de toekomstige samenwerking. Na de bewuste raadsvergadering hebben de betrokken partijen het conflict weer helemaal uitgepraat.

Dat hebben ze dinsdag bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring aan RN7, die daarover vragen had gesteld. De emoties laaiden donderdag hoog op toen langzaam duidelijk werd dat alle partijen in de gemeenteraad 400.000 euro wilden doneren aan voetbalclub SCP, met uitzondering van Kernachtig Druten.

Grote irritatie bij Kernachtig Druten

Welzijn Druten, de drie Dorpslijsten en Sociaal Maas en Waal bleven vasthouden aan dat standpunt, tot grote irritatie van Kernachtig Druten. De raadsleden van deze partij, onder aanvoering van fractievoorzitter Arts, kozen gedurende de discussie steeds fellere bewoordingen om hun afwijzing kracht bij te zetten.

Uiteindelijk legden alle zes de raadsleden van Kernachtig Druten een stemverklaring af. Iets wat zelden of nooit gebeurt in de gemeentepolitiek. Er is altijd één woordvoerder die namens een partij een verklaring aflegt. Dat álle zes raadsleden nog een keer het woord namen, was veelzeggend. Zij benadrukten allemaal SCP te steunen, maar zij noemden de besluitvorming "een onzuiver en impulsief proces".

Geen verzekeringsgeld als clubhuis niet snel wordt herbouwd

"Ik krijg dit in de andere dorpen niet uitgelegd, dat er hier zonder onderbouwing zomaar 4 ton wordt uitgegeven," zo sprak oud-wethouder Lepoutre, die nu raadslid is voor Kernachtig Druten. Volgens deze partij zou het voorstel eerst rustig besproken moeten worden in een RondeTafelGesprek (RTG).

De andere partijen wezen er steeds op dat het hier een calamiteit betreft, omdat het clubhuis van SCP is uitgebrand. Die brand vond 1,5 jaar geleden plaats en het is belangrijk dat de voetbalclub eindelijk weet waar ze aan toe zijn, zo menen de Dorpslijsten, Sociaal Maas en Waal en Welzijn Druten. Als er binnen drie jaar niet wordt gebouwd aan een nieuw clubhuis, dan gaat de verzekering mogelijk geen geld uitkeren.

Afwijkende standpunten bij partijen is normaal

Volgens oppositiepartij Sociaal Maas en Waal blijkt uit de hele houding van Kernachtig Druten, dat men al jarenlang gewend is, dat hun wil wet is. Met hulp van onze kant is dat vorige week gelukkig doorbroken, zegt Sociaal Maas en Waal.

In hun verklaring zeggen de coalitiepartijen dat het normaal is dat partijen soms afwijkende standpunten innemen en daar gewoon in de gemeenteraad over discussiëren. "Dat doen we zoveel mogelijk in het openbaar, in plaats van die kwesties te bespreken in de achterkamertjes van het gemeentehuis, zoals de 'oude politiek' dat vaak deed."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.