- Geschreven door Mabel Elzinga
'Er is veel mogelijk als je financiële problemen hebt'
- Bevat Video: Video
- Ankeiler: "Ik zie steeds meer mensen die normaal verdienen en toch niet rond kunnen komen", vertelt huisarts Iris Venderbosch.

NIJMEGEN - "Ik zie steeds meer mensen die normaal verdienen en toch niet rond kunnen komen", vertelt huisarts Iris Venderbosch. Daarom heeft ze een heel duidelijk overzicht gemaakt, waar je terecht kunt voor financiële hulp. "Er is zijn zo veel mogelijkheden, maar dat is niet voldoende bij iedereen bekend."
Venderbosch is sinds januari van dit jaar vaste huisarts in Dukenburg en nu al ziet ze grote verschillen met andere delen van de stad. "Dit is een hele dynamische wijk, maar het is ook een wijk waar we mensen zien die wat meer uitdagingen hebben in het leven en vaak ook meer financiële problemen." Ze ziet dagelijks mensen die hierdoor gezondheidsklachten hebben: slaapproblemen door piekeren of spierpijn omdat helemaal in de stress zitten door schulden.
'Ik wil zelf ook op de hoogte zijn'
Voordat ze de lijst had gemaakt, vond ze het lastig om mensen echt te helpen. "Ik verwees mijn patiënten naar het buurtteam, maar eigenlijk wist ik niet wat er daarna gebeurde. Want waar verwijst het buurtteam dan naar toe? Ik wilde zelf op de hoogte zijn en er meer grip op krijgen", legt Venderbosch uit.
De tekst gaat verder onder de reportage.
Zij en haar collega Hanneke Nabuurs zien een lichte toename van mensen met klachten, die gerelateerd zijn aan financiële problemen. Maar de toename is niet zo groot als men zou verwachten. "We denken dat veel mensen geen hulp zoeken, omdat er schaamte is", vertelt Venderbosch. Ze benadrukt dat ook werkenden hulp nodig kunnen hebben, en niet alleen maar mensen die in een uitkering zitten. Ze hoopt daarom echt dat iedereen zelf naar de lijst op zoek gaat, zodat ze weten dat er echt veel hulp in de aanbieding is.
'Voel je vrij de lijst te gebruiken'
De huisarts heeft met veel mensen gesproken en veel websites doorgespit om tot dit overzicht te komen. Ze beseft dat het document voor een aantal patiënten misschien erg veel informatie bevat en soms moeilijk te begrijpen is. Ze adviseert daarom ook andere huisartsen en hulpverleners in Nijmegen om dit overzicht over te nemen om zo hun patiënten beter te kunnen voorlichten.
"Voel je vrij om dit te gebruiken, in je wachtkamer neer te leggen of te delen", laat Venderbosch weten. Ze heeft inmiddels ook met wethouder John Brom van armoedebestrijding gesproken om beter in kaart te krijgen welke mensen onder armoede lijden, maar om welke reden dan ook toch niet in beeld zijn.
In Nederland en ook in Nijmegen zijn er verschillende organisaties die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld met extra geld of extra eten. Ook is er hulp bij het betalen van de de huur of de energierekening.
Hier vind je de lijst met instanties die je helpen bij financiële problemen.
In dit document staat een opsomming van verschillende organisaties: een deel hiervan kan alleen door een hulpverlener worden aangevraagd. Mocht er geen hulpverlener bij jou betrokken zijn, dan kan 'Het Stip' je verder helpen; zij zitten op verschillende plekken in Nijmegen.
De lijst met instanties is samengesteld door Iris Venderbosch & Hanneke Nabuurs van de Huisartsenpraktijk Venderbosch en Nabuurs.
'Ik heb hoop voor Dukenburg'
"Het is me duidelijk geworden dat heel veel mensen goed werk doen in Nijmegen en dat er prachtige vrijwilligersorganisaties zijn", vertelt Venderbosch. "Ik heb veel ideeën over hoe deze samenwerking er in de toekomst uit zou kunnen zien en hoop dat deze plannen in Dukenburg ooit werkelijkheid gaan worden."
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.