Bevat Video: Video
Ankeiler: Deze lijst is samengesteld door Iris Venderbosch & Hanneke Nabuurs van de Huisartsenpraktijk Venderbosch en Nabuurs.

- Deze lijst is samengesteld door Iris Venderbosch & Hanneke Nabuurs van de Huisartsenpraktijk Venderbosch en Nabuurs.

In Nederland en ook in Nijmegen zijn er verschillende organisaties die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld met extra geld of extra eten. Ook is er hulp bij het betalen van de de huur of de energierekening. Daarnaast is er voor spullen (laptop) en abonnementen voor je kind aparte hulp aanwezig.

In dit document staat een opsomming van verschillende organisaties: een deel hiervan kan alleen door een hulpverlener worden aangevraagd. Mocht er geen hulpverlener bij jou betrokken zijn kan 'Het Stip' je verder helpen, zij zitten op verschillende plekken in Nijmegen.

Voor dit document is een selectie gemaakt van het aanbod. Op de website Wegwijzer 024 staat een overzicht met alle vormen van hulp.

Hier vind je het artikel waar Iris Venderbosch uitleg geeft over de lijst. En hieronder kun je de reportage bekijken die RN7 hierover maakte:

Eten en drinken:

1. Voedselbank Nijmegen

De Voedselbank is er om je te ondersteunen met een wekelijks gratis boodschappenpakket. Wie na aftrek van vaste lasten minder dan € 300 per maand overhoudt om aan voeding en kleding te besteden, komt in aanmerking voor een tijdelijk wekelijks voedselpakket. Bestaat het huishouden uit meer dan één persoon? Dan kan bij dit bedrag € 110 per persoon worden opgeteld. Bijvoorbeeld: 2 ouders met 2 kinderen (zonder eigen inkomen) = € 300+ 3 x € 110 = € 630.

Maar je kunt het ook laten uitrekenen door iemand van Het Stip of Bindkracht 10: zij kunnen je hiermee helpen.

2. Happy ouder, onderdeel goede oude dag

Happy Ouder is een inloopactiviteit voor senioren (65+) waar gratis koffie wordt geschonken en er aandacht en een luisterend oor is. Er is altijd een vrijwillige gastheer/gastvrouw en vaak ook een professional. Er is geen aan- of afmelding nodig en er wordt geen informatie geregistreerd.

Locaties:

Grootstal Wijkcentrum De Schakel – Ma 10.00 – 12.00 (grote zaal)

Lindenholt Wijkcentrum De Brack – Ma 10.00 – 12.00 (ontmoetingsruimte)

Neerbosch-Oost Wijkcentrum De Schalmei – Wo 9.00 – 11.00 (ontmoetingsruimte)

Willemskwartier Wijkcentrum ’t Hert – Wo 10.00 – 12.00 (ontmoetingsruimte)

Nijmegen-Oost Wijkcentrum De Daalsehof bij Hobbycentrum Oost – di 10.00 – 12.00 (ontmoetingsruimte) (per 1 november ’22)

3. Snelle hulp bij geen geld voor eten: Vincentius Nijmegen

In ieder huishouden kan het gebeuren dat er, door onvoorziene omstandigheden, op korte termijn hulp nodig is. Als de hulpverlening via de gemeente of welzijnsinstantie nog even op zich laat wachten, dan is Vincentius er om te helpen. Heb je op dit moment acute hulp nodig omdat jij en je gezin anders in de problemen komen? Maak je je zorgen wat je vanavond op tafel moet zetten? Heb je daar de middelen niet voor? Neem contact op met Vincentius, ze helpen je graag.

4. Soep met je buren: Vincentius Nijmegen

Kom lekker soep eten iedere woensdag in de Voorstenpunt, de Voorstenkamp 1919 van 12 uur tot ongeveer 13 uur. En op donderdagmiddag van 12 tot 13 uur in de Horstacker 14-51. Vrije entree en vrijblijvend de mogelijkheid om een donatie te doen.

5. Soepie-doen: wijkcentrum Nijmegen

Iedere dinsdag om 12.30 uur wordt er samen soep gegeten. Aanmelden niet nodig. Kosten €0,50 voor een kop soep (of gratis als de kosten lastig zijn).

Financiën:

1. Leergeld Nijmegen

Leergeld Nijmegen heeft als doel alle Nijmeegse kinderen mee te laten doen. Leergeld Nijmegen betaalt maximaal 400 euro per jaar aan een club of vereniging. Ook kunnen kosten voor sportkleding, een instrument of zwemles betaald worden. Tevens kan er hulp geboden worden bij het kopen van een laptop/Chromebook in groep 6.

Heb je kinderen van 4 tot en met 17 jaar? Heb je een laag inkomen? Woon je in de gemeente Nijmegen en staan de kinderen op je adres ingeschreven? Dan heeft je gezin recht op hulp van Leergeld Nijmegen. Je kunt zelf hulp aanvragen via de website. Of de begeleider of bewindvoerder van je gezin kan hulp aanvragen.

Een laag inkomen is een netto maandinkomen dat niet hoger is dan:

- € 1983,- voor een 1 ouder gezin

- € 2205,- voor een 2 ouder gezin

Heb je een hoger inkomen, maar krijg je hulp om schulden af te lossen? Dan kun je ook hulp aanvragen bij Leergeld Nijmegen.

2. Gemeente zorgverzekering

De Gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte en/of lichamelijke beperking. Meedoen betekent minder betalen voor méér zorgverzekering. De gemeente betaalt een deel van de premie en er is meestal geen eigen risico. Er is een mogelijkheid tot een aanvullende verzekering zodat bijvoorbeeld ook fysiotherapie vergoed wordt. Het maximale inkomen dat je mag hebben om in aanmerking te komen voor de gemeenteverzekering is te vinden op de website.

3. Bijzondere bijstand

Je hebt een laag inkomen en je moet kosten maken die je niet kunt betalen, vraag bijzondere bijstand aan. Je kunt bijzondere bijstand aanvragen voor kosten die noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld vervanging van een koelkast/ wasmachine/ meubels, rechtsbijstand of de eigen bijdrage voor bepaalde medische kosten. Je kunt zelf bijzondere bijstand aanvragen of een hulpverlener kan dit voor je doen. Je kunt ook contact opnemen met Het Stip, zij kunnen je verder helpen.

4. Hulp bij financiële zorgen

Woon je in Nijmegen en maak je je zorgen over je geldzaken? Samen pakken we het aan. Eén van onze financiële experts gaat graag met je in gesprek. Loop zelf binnen bij een van de 10 Stips in de stad, bel of maak een afspraak via het formulier op de website. Bij de afspraak ga je in gesprek over je geldzaken of zorgen. De financieel expert geeft advies: wat is er mogelijk en wat past bij jouw situatie? Samen bepaal je hoe het verder gaat.

5. De formulierenbrigade

De Formulierenbrigade helpt mensen uit Nijmegen met een laag inkomen. We kijken of je inkomen op orde is en of er regelingen zijn waar je geen gebruik van maakt. Als je wilt helpen we met het aanvragen van regelingen.

Kinderen:

1. Hulp bij kinderfeestje

Helaas is het voor duizenden kinderen niet vanzelfsprekend om voor hun verjaardag een kinderfeestje te geven. Stichting Kinderfeest biedt kinderen in armoede een dag om nooit te vergeten. Ze zorgen ervoor dat deze kinderen de middag van hun leven krijgen en laten ze genieten van een geheel verzorgd feestje. De kinderfeestjes worden buitenshuis georganiseerd en alle zorg wordt uit handen genomen van de ouders.

Tijdens de verjaardagsfeestjes worden er spelletjes gespeeld, maken kinderen de mooiste knutselwerkjes of wordt er buiten gevoetbald. Naast alle activiteiten is er ook taart en een cadeautje voor de jarige. Dat maakt het feestje compleet!

Let op: aanvragen kan alleen via een hulpverlener.

2. LINDA.foundation

De stichting van Linda de Mol wil arme gezinnen met kinderen een steuntje in de rug geven én meer begrip kweken voor de (vaak verborgen) armoede in Nederland. Eens per jaar geven ze gezinnen die het financieel echt slecht hebben cadeaukaarten ter waarde van 600 euro. Zo hebben zij een jaar lang elke maand 50 euro vrij te besteden bij de winkels die meedoen.

Let op: aanvragen kan alleen via een hulpverlener.

3. Hulp voor babyspullen

Ben je zwanger, maar heb je het financieel zwaar? Weet je niet hoe je alle spullen voor jouw kindje bij elkaar kunt verzamelen en heb je als aanstaande ouder(s) weinig of geen steun van je familie of uit je vriendenkring? Stichting Babyspullen helpt je om jouw kindje een goede start te geven.

Stichting Babyspullen vindt dat ieder kindje een goede start verdient, daarom geven ze babystartpakketten aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben.

Let op: aanvragen kan alleen via een hulpverlener.

Spullen:

1. Armoedefonds: gratis maandverband en tampons

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis soms geen geld voor menstruatieproducten. Het Armoedefonds geeft daarom gratis maandverband en tampons weg. Ze willen vrouwen zelf de keus geven om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij fijn vinden. Daarom bieden ze verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons aan. Ook zijn er menstuatiecups beschikbaar. In Nijmegen zijn tientallen uitgiftepunten, kijk op bovenstaande website waar een uitgiftepunt bij jou in de buurt is.

2. 50-cent winkeltjes Vincentius vereniging Nijmegen

Het 50 cent winkeltje in de Horstacker 1451 is op woensdag en donderdag geopend van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur. Alle artikelen zijn slechts 50 cent. Er is van alles te vinden: spullen voor in huis, kleding en speelgoed. De spullen zijn van goede kwaliteit.

Het 50 cent winkeltje aan de Voorstenkamp 19-19 is elke woensdag open van 13 tot 15 uur. Er is gratis koffie en thee en ruimte voor een gesprek.

3. Weggeefwinkel Vincentius Vereniging Nijmegen

Gratis tweedehands servies, glas, speelgoed en kleding verkrijgbaar bij de weggeefwinkel aan de Meijhorst 1400. Er is ook gratis koffie en thee en ruimte voor een gesprek. De winkel is elke dinsdag en donderdag open van 14 tot 16 uur.

Hulp bij energiekosten:

1. Energiefixer

Woon je in de wijk Zwanenveld, Meijhorst of Aldenhof? Maak dan gebruik van de energiefixers. Gratis aanpassingen in je huis om energie te besparen. De Fixers komen als het jou uitkomt bij je op bezoek en nemen gereedschap en handige producten mee. Daarna gaan ze aan de slag in je huis, op basis van de gemaakte afspraken.

Ze installeren bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips en/of stellen je centrale verwarming (cv) slimmer in. Zo heb je minder energie nodig om je huis warm te krijgen. En zo houd je huis de warmte langer vast. Dat scheelt in de portemonnee en het is ook nog eens helemaal gratis! Je hoeft je alleen zelf online aan te melden. Lukt je dit zelf niet? Zoek dan contact met Het Stip, ze helpen je graag verder.

2. Gratis €50 kadobon voor energiebesparende producten

De gemeente biedt bewoners van Nijmegen een gratis kadobon aan van € 50. Je kunt de bon inwisselen voor energiebesparende producten zoals LED-lampen, radiatorfolie en tochtstrips. De bon is aan te vragen via de site.

Let op: De cadeaubonnen voor koopwoningen zijn tijdelijk op (15 november 2022). Huurders kunnen nog wel een cadeaubon aanvragen.

3. Gratis energiecoach

Een energiecoach komt bij je thuis op bezoek. Samen onderzoek je hoe je kunt besparen. Als je dat wilt, bespreek je ook je energie- rekening (gas, water en elektriciteit) en wat voor jou belangrijk is. De energiecoach geeft je daarna bruikbare, handige tips én advies op maat. Een energiecoach is een vrijwilliger. Aanmelden via bovenstaande site. Kom je er niet uit Het Stip helpt je graag.

4. Energietoeslag bij laag inkomen

Inwoners van de gemeente Nijmegen met een laag inkomen krijgen dit jaar extra energietoeslag. Er is al € 800,- beloofd, daar komt nu € 500,- bij. Ook studenten kunnen energietoeslag aanvragen. Aanvragen kan zelf via bovenstaande website of vraag hulp bij Het Stip.

Vrije tijd:

1. Gratis vakantie, stichting de Vakantiebank

Stichting De Vakantiebank heeft als doel mensen met een laag inkomen een onbezorgde vakantieweek aan te bieden op een mooie plek in Nederland. Om even los te zijn van de thuissituatie en nieuwe energie op te doen. Je komt in aanmerking als je leeft rond bijstandsniveau, geen uitzicht hebt op vakantie en de laatste 3 jaar niet op vakantie bent geweest. Aanmelden kan via de website of via een hulpverlener.

2. Gratis vakantie, camping Polemonium

Appie Wijma heeft in het Groningse Opende een camping waar gezinnen met weinig geld vakantie kunnen vieren. Heb je weinig geld dan ben je welkom is het motto. De camping is volledig gratis: van eten tot verblijfplaats. Aanmelden via de facebook site van Appie Wijma.

3. Gratis uitjes en extra’s, Quiet Nijmegen

Quiet wil mensen in armoede regelmatig iets extra’s bieden. Een verjaardagstaart, een etentje, een keer naar de kapper. Daarnaast willen ze mensen de kans geven hun talenten in te zetten, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Dit meedoen geeft eigenwaarde en laat mensen weer leven, in plaats van overleven. En daar wordt heel Nijmegen beter van!

Aanmelden via de Voedselbank.

4. Kappers- en herstel café, ontmoetingskerk Nijmegen

Elke eerste vrijdag van de maand kun je bij de ontmoetingskerk je kleding, fiets of computer gratis laten repareren of je haren laten knippen. Minstens zo belangrijk is dat er tijd en ruimte is om elkaar gezellig te ontmoeten. Let op: je moet lid zijn van de Voedselbank om hier gebruik van te kunnen maken.

5. Repair café Creatief Centrum Nijmegen-Zuid Tolhuis, Nijmegen

Elke tweede zaterdag van de maand is er van 11 tot 14 uur een Repair café op de Tolhuis 44-44 in Nijmegen. Toegang is gratis. De reparaties in het Repair café worden tegen een vrijwillige bijdrage uitgevoerd. Als een onderdeel defect is, wordt gevraagd of je of je zelf het benodigde onderdeel wilt kopen en het een volgende keer mee wilt nemen.

Opleiding:

1. Financiële steun voor vrouwen bij een opleiding, stichting ABCzetje

Stichting ABCzetje helpt meisjes en vrouwen bij hun ontwikkeling in opleiding en naar werk. ABCzetje ondersteunt speciaal vrouwen die het door omstandigheden moeite kost om dit op eigen kracht te doen en die geen beroep kunnen doen op gewone hulp of regelingen van de overheid.

Stichting ABCzetje draagt bijvoorbeeld bij aan de kosten van je opleiding, cursus of studiemateriaal. Soms is er meer praktische hulp nodig zodat je kunt beginnen met een cursus of opleiding. ABCzetje helpt je op weg zodat je straks je eigen werk en inkomen hebt.

Heb jij hulp nodig bij het volgen van je opleiding? Heb je steun nodig bij je stap naar werk? Mail ons en vraag om een zetje, zodat je zelf weer verder kunt. Voor het mailadres: zie website.

Dieren:

1. Eten voor huisdieren, dierenvoedselbank Happy Feet

Veel gezinnen zitten in de schuldhulpverlening of leven op de armoedegrens en kunnen hun dieren niet bieden wat ze nodig hebben. Schuldhulpverlening is soms noodzakelijk door onverwachte omstandigheden. Natuurlijk doe je dan je huisdier niet weg. De liefde voor je dier staat als een huis en wij helpen hen dan ook graag dit in stand te houden. Wij bieden hulp d.m.v. een pakket met voedsel en verzorgende producten. Aanmelden kan via de mail: happyfeetnijmegen@gmail.com.

2. Hulp bij betalen medische zorg voor acuut ziek of gewond huisdier, stichting bevordering huisdierenwelzijn

Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn steunt mensen met een huisdier en een laaginkomen met financiële steun voor de kosten van dierenarts bij een acuut ziek of gewond dier. Aanmelden gaat via de dierenarts of de website. Let op: om gebruik te kunnen maken van de steun moet je een bewindvoerder hebben of gebruik maken van de Voedselbank.

- Deze lijst is 15 november 2022 gepubliceerd. Voor een nieuwere lijst of aanpassingen, verwijzen wij je graag naar je eigen huisarts of het buurtteam, aangezien RN7 deze lijst niet zal updaten. -

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.