Ankeiler: De Oosterhoutse zanger Dick van Altena werd eerder dit jaar geconfronteerd met blaaskanker en knipte preventief zijn haar af.

- De Oosterhoutse zanger Dick van Altena werd eerder dit jaar geconfronteerd met blaaskanker en knipte preventief zijn haar af. De countryzanger vertelde vrijdag in De Week van Gelderland dat de staart niet helemaal uit zijn leven verdwenen is. "We hebben hem nog. Mijn vrouw heeft de staart bewaard en meegenomen naar kantoor."

In augustus werd blaaskanker bij hem geconstateerd. "Helemaal onverwacht kwam dat niet. De symptomen waren niet mis. Het werd van kwaad tot erger. Natuurlijk wil je dit niet, maar de slotsom was dat ik volledig kon herstellen, dus ik heb het vanaf seconde 1 geaccepteerd."

Inmiddels is Van Altena daarvoor onder het mes geweest en volgt hij nu een chemokuur. Zijn haren zijn daar niet van uitgevallen, maar wel heeft Van Altena alvast zijn karakteristieke paardenstaart afgeknipt. "Die lange slierten terugvinden in de wasbak, zag ik niet zitten. Mijn vrouw heeft die afgeknipte staart bewaard."

Major Dundee

Van Altena, geboren en getogen in het Betuwse Oosterhout, was van 1977 tot 2005 de voorman van de legendarische countryband Major Dundee. Naast zanger en gitarist scheef hij ook liedjes voor andere muzikanten, zoals Henk Wijngaard en Toni Willé van Pussycat.

Vanaf 2000 schrijft en zingt hij hij ook in Betuws dialect. Met het nummer ‘Die Arm om mijn schouder’, dat hij vandaag ook zong in de Week van Gelderland, stond hij heel 2020 op nummer 1 van de Gelderse Top 100.

Het ergste

Waar Van Altena het meest van baalde, was dat hij een optreden af moest zeggen. "Toen ik de diagnose kreeg moest ik voor het eerst in 45 jaar een optreden afzeggen." Maar de zanger is erg blij met alle steunbetuigingen die hij vervolgens ontving. "Op Facebook heb ik ruim 6.000 reacties gehad. Sterktewensen bijvoorbeeld, maar ook berichtjes van mensen die enorm geschrokken zijn. Ik heb bloemstukken gehad, fruitmanden. Dat doet me enorm goed. Nou ik zelf een arm om mijn schouder nodig heb, krijg ik dat van alle kanten."

'Die arm om mijn schouder' is een van de bekendste liedjes van Dick van Altena. Hij schreef het nummer ruim dertig jaar geleden en heeft er altijd heel veel positieve reacties op gehad, omdat mensen daar veel steun uithaalden. "Dat komt nu als een boemerang terug, want nu voel ik het zelf: de tekst van het liedje klopt heel erg."

Tweede operatie

De countryzanger wordt momenteel behandeld, maar gaat wel zo veel mogelijk door met optreden. Hij zit nu in een reeks van acht chemokuren, maar wel is inmiddels duidelijk dat het daar niet bij zal blijven. Onderzoek wees uit dat er ook nog een tweede, zwaardere, operatie nodig is.

Tot die tijd probeert Van Altena - voor zover zijn gezondheid dat toelaat - gewoon zijn werk te blijven doen. "In principe ga ik tot januari door met optreden." Daarna verwacht hij wel een tijdje uit de running te zijn. "Ze krijgen mij niet snel van dat podium!"

Zie ook: Levenslied Dick van Altena op nummer 1: 'Juist nu missen we die arm om ons heen'

Meer over

Deel dit artikel