Ankeiler: Het probleem dat kinderen zonder ontbijt aan de schooldag beginnen, is in de gemeente Beuningen vooralsnog niet of nauwelijks aanwezig.

- Het probleem dat kinderen zonder ontbijt aan de schooldag beginnen, is in de gemeente Beuningen vooralsnog niet of nauwelijks aanwezig. Uit een rondgang langs de basisscholen blijkt dat er gemiddeld per school nul of hooguit vijf kinderen zijn die niet of nauwelijks hebben ontbeten.

Dat zei wethouder Alwin Steeg van onderwijs deze week op de begrotingsvergadering van de Beuningse gemeenteraad. Hij reageerde op vragen van CDA-raadslid Agnes Meijer, die zich afvroeg of het in Beuningen noodzakelijk is om voor bepaalde leerlingen een schoolontbijt te organiseren. Zij wilde hiervoor een motie inbrengen en daar ook geld voor beschikbaar stellen.

Scholen blij dat gemeente meedenkt

De gemeente had eerder al bij de GGD de vraag neergelegd welke maatregelen er moeten worden genomen om te voorkomen dat kinderen met hongergevoelens op school zitten, met name vanwege geldtekort van de ouders. De basisscholen vonden het fijn om te weten dat de gemeente meedenkt over dit probleem, maar het speelt momenteel nauwelijks.

Als er wel problemen zijn, dan lossen de scholen dat intern op. Dan wordt bijvoorbeeld fruit aangeboden vanuit de lerarenkamer. En in sommige klassen lossen kinderen deze problemen onderling op, aldus wethouder Steeg. "Helemaal zeker weten doen we het overigens niet, want je hebt ook te maken met schaamte," zegt Steeg.

CDA-motie ingetrokken

Volgens de wethouder hebben de scholen hele diverse wensen. Zo zeggen sommige scholen liever buitenspeelmateriaal te krijgen, of extra uren van de buurtsportcoach, zodat er meer gymlessen mogelijk zijn.

Steeg: "Het is heel verschillend. Op basis van alle wensen en opmerkingen vanuit de scholen, gaan we werken vanuit een soort lokaal preventie-akkoord. Daarvoor zijn middelen beschikbaar die we krijgen van de rijksoverheid om overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Met de buurtsportcoach en de gezondheidsmakelaar gaan we met de scholen in gesprek, om per school maatwerk te leveren al naar gelang zij bepaalde zaken nodig hebben."

Na de uitleg van wethouder Steeg verklaarde raadslid Agnes Meijers van het CDA dat zij geen motie meer zou indienen. Ze was tevreden met alle antwoorden op haar vragen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.