Ankeiler: PvdA is ontevreden over hoe de gemeente Nijmegen het geld besteed dat de gemeenteraad voor de zomer vrijgemaakt heeft om minima meer energietoeslag toe te kennen dan mogelijk was met het door het Rijk beschikbaar gestelde geld.

- PvdA is ontevreden over hoe de gemeente Nijmegen het geld besteed dat de gemeenteraad voor de zomer vrijgemaakt heeft om minima meer energietoeslag toe te kennen dan mogelijk was met het door het Rijk beschikbaar gestelde geld. Dat geldt wordt volgens de partij nu op een verkeerde manier ‘ongevraagd’ toegewend voor studenten. Wethouder John Brom verdedigt de keuze van het college.

“Moet echt anders”

PvdA-raadslid Adam Galijasevic vindt dat het geld niet correct besteed wordt. “Voor de zomer hebben we als gemeenteraad 3,4 miljoen euro beschikbaar gemaakt om de energietoeslag voor minima met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum te verhogen van 600 euro naar 800 euro. Na de zomer bleek dat het Rijk het budget verhoogd had en dat geld dus niet nodig was. Zonder met de raad te overleggen is besloten om het ook beschikbaar te stellen voor studenten. Iedereen die dat nodig heeft moet geholpen worden, maar het moet wel op een goede manier terechtkomen bij de mensen die het echt nodig hebben. We zien nu voorbeelden van studenten die met 40 tot 60 man op hetzelfde adres wonen, allemaal meer moeten gaan betalen maar wel maar een klein beetje van die toeslag krijgen. Tegelijkertijd zijn er studenten zonder stijgende energiekosten die een volledige toeslag van 800 euro krijgen. Dat komt omdat er bij de toekenning geen sprake is van maatwerk. Dat is kwalijk, want dit geld is bedoeld voor minima, voor mensen die aan het eind van de maand moeite hebben om rond te komen. Dat moet echt anders.”

“Studenten ook minima”

Wethouder John Brom (Stadspartij Nijmegen) kan zich niet vinden in de lezing van Galijasevic. “De raad heeft het college de ruimte gegeven om 3,4 miljoen euro uit te geven aan mensen die in nood komen. De studenten in kwestie, die maar weinig te besteden hebben, behoren ook tot de minima en de rechter heeft er duidelijk uitspraak over gedaan dat wij studenten niet mogen uitsluiten. Ik ben er trots op dat we ook studenten helpen. Maatwerk per aanvrager is simpelweg niet mogelijk door het grote aantal aanvragen en de beperkte capaciteit. Dat is een vervelend antwoord, maar zo is het. Bovendien bestaat er in de vorm van de bijzondere bijstand wel maatwerk voor studenten.”

Andere minimaregelingen

Galijasevic zet hier vraagtekens bij. “Hoe blij kun je zijn met de uitvoering hiervan als je geen maatwerk op levert? Bovendien, als student ook minima kunnen zijn, moeten dan niet ook andere minimaregelingen opengesteld worden voor studenten?” GroenLinks-raadslid Abdulahi Hussen vindt het ‘appels met peren vergelijken’. “We zitten nu eenmaal op het moment in een bijzondere tijd, en voor studenten is bijvoorbeeld al de ov-kaart en korting voor het sporten.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.