Bevat Video: Video
Ankeiler: De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas is een nieuwe politieke partij die pas vorig jaar in de Tweede Kamer kwam.

- De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas is een nieuwe politieke partij die pas vorig jaar in de Tweede Kamer kwam. BBB wil ook mee gaan doen aan de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023. In Gelderland staat Diederik Tap uit Andelst op de kieslijst.

“Ik sta voor meer tolerantie voor iedereen, dus niet alleen tussen plattelanders en de bewoners van de stad”, legt Tap uit. “Ik vind het belangrijk dat je elkaar niet polariseert (versterken van tegenstellingen tussen partijen of bevolkingsgroepen red.), maar luistert naar elkaar en dat je dingen doet volgens de feiten en niet volgens een onderbuikgevoel."

“Als boer vind ik belangrijk dat wij niet te makkelijk worden weggezet als vervuilers of dat we zo maar wat doen”, legt Tap uit. “Wij houden ons ook netjes aan de regels en willen ons ook echt wel aanpassen, maar we moeten wél de tijd krijgen om dat te doen.”

'Bordje van agrariër is vol'

Over het stikstofdebat en de -maatregelen, is hij duidelijk: terug naar de cijfers. “We moeten terug naar de tekentafel om te zien waar komt het vandaan. Er is ook uitstoot van de industrie en mensen zelf en je moet niet alles alleen maar op het bordje van de agrariër gooien”.

Tap heeft zich mede kandidaat gesteld doordat een groot gebied in Andelst en omgeving ‘plots’ werd aangewezen als reserveringsgebied voor drinkwater. “Een waterwingebied is een gebied waar ze naar water boren. Vitens en de provincie hebben het gebied hier aangewezen als ‘geschikt’ als waterwinlocatie, waar in de toekomst naar water wordt gepompt. Dat betekent dat er extra maatregelen zijn gekomen voor ons als boeren”, vertelt hij.

Het artikel gaat verder onder de reportage:

'Waterwingebied-beslissing was een gijzeling'

“Het vervelende was, dat wij niet op de hoogte waren gesteld maar dit in de krant moesten vernemen”, legt Tap uit. “Ik ben conventioneel akkerbouwer en dat betekent dat ik spuit met bestrijdingsmiddelen. Nu mag ik bepaalde middelen niet meer gebruiken en ben ik verplicht duurdere middelen gebruiken. Dat betekent dat mijn kostprijs omhoog gaat. En je mag dan ook niet zomaar meer waterbronnen slaan in je grond.”

Tap noemt het besluit een ‘gijzeling’ en besloot samen met acht andere agrariërs zienswijzen (een bezwaar over een voorgenomen besluit of plan red.) in te dienen. “Ik ben ook bij de provincie geweest en heb daar ingesproken. Hierdoor heb ik een beetje gezien hoe het daar werkt. En ook gezien dat als je je bezwaren toelicht, er toch wel wat mogelijk is. Als ik nu een goede melding maak, kan ik - indien nodig - toch een waterput maken.

'Consumenten gaan toch voor goedkoop'

Boeren hebben inmiddels een negatieve naam gekregen door de protestacties die soms gepaard gingen met geweld. Tap heeft hier nooit aan deelgenomen en keurt geweld ook af maar snapt het wel. “Als je in één keer hoort dat je je bedrijf voor 90% moet verkleinen, dan schiet je natuurlijk in de stress. Dan wil je wel wat doen en dat snap ik ook.”

Op de vraag of met het verkleinen van bedrijven, de boeren geen voordeel hebben doordat ze dan de prijs kunnen verhogen, is Tap duidelijk. “Een eerlijke prijs krijgen zou leuk zijn, maar de consument kijkt vaak alleen naar de prijs en kijkt toch naar het goedkoopste product dus die vlieger gaat niet altijd op als oplossing voor het stikstofprobleem.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.