Ankeiler: De gemeenteraad van Nijmegen heeft woensdagavond unaniem ingestemd met de wijziging van de 'Huisvestingsverordening Nijmegen 2020', om zo een opkoopbescherming voor woningen in te voeren.

- De gemeenteraad van Nijmegen heeft woensdagavond unaniem ingestemd met de wijziging van de 'Huisvestingsverordening Nijmegen 2020', om zo een opkoopbescherming voor woningen in te voeren. Het gaat om koopwoningen met een WOZ-waarde tot 350.000 euro. Na de koop mag de eigenaar de woning voor 4 jaar niet verhuren. Alleen met een vergunning is verhuur mogelijk.

Eerder was er sprake van dat de opkoopbescherming pas 1 januari 2023 in zou gaan. De gemeente heeft vandaag bekend gemaakt dat dit al half november is. Door een nieuwe wettelijke (en landelijke) mogelijkheid, kan de gemeente Nijmegen woningen in het goedkope en middeldure segment beschermen. Dit geldt echter niet voor dure woningen. Zo krijgen starters, jonge gezinnen en mensen met een middeninkomen, meer kansen om een woning te bemachtigen.

Er zijn uitzonderingen

Als beschermde woonruimte wordt iedere woonruimte in de gemeente Nijmegen aangewezen, waarvan de WOZ-waarde op de datum van inschrijving niet meer bedraagt dan 350.000 euro, en op de datum van inschrijving vrij was van huur en gebruik. In de Huisvestingswet zijn drie uitzonderingen opgenomen op de opkoopbescherming, waarbij een vergunning moet worden verleend. Dat betreft verhuur aan eerste- en tweedegraads familie, tijdelijke ingebruikneming tot 12 maanden, of verhuur van woonruimte die onlosmakelijk verbonden is aan een winkel- of bedrijfspand.

Landelijk beleid

Vanaf 2022 is het voor gemeenten in Nederland mogelijk om regels te maken, waardoor het niet meer mogelijk is om bestaande woningen te verhuren na de verkoop. Dit heet de ‘opkoopbescherming’. Deze zal gaan gelden voor woningen die bij aankoop ‘vrij van huur en gebruik’ zijn, of vóór aankoop minder dan zes maanden werden verhuurd.

Voor verhuurders en huurders van bestaande woningen zal de opkoopbescherming geen invloed hebben, zolang de woning die ze huren of verhuren niet wordt verkocht. Als de (ver)huur op het moment van verkoop zes maanden of langer duurde mag de woning ook verhuurd blijven. Voor nieuwbouwwoningen heeft de gemeente Nijmegen een zelfbewoningsplicht. De opkoopbescherming en de zelfbewoningsplicht blijven naast elkaar bestaan.

Gemiddeld 160 woningen per jaar

Met de invoering van de opkoopbescherming komen minder vrije-sector-huurwoningen van particuliere en institutionele beleggers op de markt. Het gaat naar schatting om ongeveer 160 woningen per jaar. Dit is het gemiddelde over de periode 2015-2020 (6 jaar) waarin 963 woningen opgekocht werden voor verhuur.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.