Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Tussen de units is er plaats voor kinderen om te spelen. Foto: RN7
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Er is een grote tent voor dagbesteding. Foto: RN7
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Een overzicht van de opvang aan de Industrieweg. Foto: John Beckmann
Ankeiler: De eerste vijftig asielzoekers komen dinsdag aan bij de crisisnoodopvang op bedrijventerrein de Aan in Elst.

- De eerste vijftig asielzoekers komen dinsdag aan bij de crisisnoodopvang op bedrijventerrein de Aan in Elst. De gemeenteraad van Overbetuwe stemde 27 september unaniem in met de opvang om zo Ter Apel te ontlasten. Er zijn 38 units geplaatst waar plaats is voor maximaal 120 mensen.

In elke unit staan standaard drie bedden, één tafel, twee stoelen en vier lockers. Omdat de gemeente niet weet hoe de samenstelling van de gezinnen zal zijn, kunnen er bedden bijgeplaatst worden, maar ook weggehaald.

“We hebben met het COA afgesproken dat hier gemengde doelgroepen komen, dus dat zijn zowel gezinnen, als alleenreizende mannen en vrouwen. Zodat we een mooie mix hebben”, legt burgemeester Patricia Hoytink-Roubos uit . “We hebben ook afgesproken geen kwetsbare groepen te huisvesten, zoals zwangere vrouwen of alleenstaande minderjarige vluchtelingen.”

Wel dagbesteding, geen onderwijs

Woensdag komen er nog eens 50 mensen aan en dan - afhankelijk van hoeveel plekken er zijn - zal donderdag de laatste groep arriveren. Er zijn aparte wc en douches voor mannen en vrouwen. Er is standaard beveiliging op het terrein aanwezig, net als een verpleegkundige. Twee keer per week zijn er ook medewerkers van COA en vluchtelingenwerk ter plaatse. In het midden van het terrein staat een grote tent voor dagbesteding, maar er wordt geen onderwijs aangeboden.

De tekst gaat verder onder de reportage.

Stevige brief voor Den Haag ligt klaar

Hoytink-Roubos heeft ook nog een stevige brief voor Den Haag op haar bureau liggen. “Dat gaat niet over het asielbeleid, maar wel over alle aanbevelingen die er zijn geweest na de ramp in 2015 met een extreme vluchtelingenstroom”, legt ze uit. “Dat hebben we toen allemaal meegemaakt en daar ook van kunnen leren. Daarover heb ik in de raad gezegd: ‘ik zal met alle liefde duidelijk maken dat dit - de huidige crisisnoodopvang dus - niet nodig was geweest als Den Haag die aanbevelingen had uitgevoerd, in plaats van in een kast te stoppen’.

Kosten worden vergoed door het Rijk

De vluchtelingen krijgen eten, drinken en verzorgingsartikelen. Wat de totale kosten zijn, is nog niet bekend, maar de Rijksoverheid vergoedt alle kosten die de gemeente Overbetuwe maakt voor de crisisnoodopvang. Het terrein aan de Industrieweg 8 is overigens eigendom van de gemeente.

Er is amper door bewoners en omwonenden tegen de opvang geprotesteerd. “Ik denk dat wij een gemeenschap hebben die snapt dat de wereld niet alleen uit mooie dingen bestaat”, vertelt Hoytink-Roubos. “Onze mensen snappen dat je ook hoort te helpen en dat we verantwoordelijkheid hebben. Niet alleen voor zowel de gemeente Ter Apel, maar ook voor medemenselijkheid van de opvang voor vluchtelingen.”

Alleen kortdurend verblijf

De crisisnoodopvang is bedoeld voor kortdurend verblijf, in afwachting van een doorverwijzing naar een locatie waar de vluchtelingen langer kunnen verblijven. De verwachting is dat de meeste van de vluchtelingen die in Elst opgevangen worden, hier slechts enkele dagen tot enkele weken verblijven. Daarna gaan ze naar een meer permanente opvanglocatie elders in Nederland.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.