Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Deze week schrijft hij over 'Trechter'.

- Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Deze week schrijft hij over 'Trechter'.

Zo gaat de raad langzaam maar zeker met elkaar een trechter in waar ze straks niet meer uit kunnen.” Met deze woorden eindigde mijn column eind februari 2021. Die woorden kwamen niet uit de lucht vallen. Een kleine meerderheid van de raad van Nijmegen was akkoord gegaan met de reservering van zestien miljoen euro voor aankoop en verbouwing van Museum het Valkhof.

De raad legde die zestien miljoen niet zo maar op tafel. Dat ‘niet zo maar’ werd onderbouwd met de bekende riedel: dit is het maximale bedrag; daarna geen cent meer. Ik voorspelde chronische politieke buikpijn. Nou was deze voorspelling nog voor de hand liggender dan welke toekomstvoorspelling dan ook in een waarzegtent op de kermis. U hoeft mij dus geen paranormale begaafdheden toe te schrijven. Want gemeentelijke financiële ramingen blijken vaak niet lang stand te houden. Niet alleen in Nijmegen overigens.

Afgelopen week werd deze theorie weer bewaarheid. De gereserveerde zestien miljoen euro zijn niet voldoende; er moet drie miljoen euro bij. Iets met gestegen bouwkosten en onvoorziene extra maatregelen in de gevel omdat die bij nadere inspectie slechter is dan gedacht. Kan gebeuren volgens Noël Vergunst.

Niet alleen het museum wordt aangepakt. En passant gaat het Kelfkensbos ook op de schop. Een lang gekoesterde wens van veel Nijmegenaren gaat eindelijk in vervulling. Want eerlijk is eerlijk. De artist impressions zien er veelbelovend uit. Het nu nog kale plein wordt een stuk intiemer en groener. Maar dat is nog niet alles.

Op het plein komen ook standbeelden. Onder andere van Keizer Augustinus op een groot paard. Denk daar niet te simpel over. Het standbeeld komt ondersteboven te staan. Jawel. Het hoofd van Keizer Augustinus raakt de grond en het paard houdt als een liggende jongleur in het circus met zijn benen een grote plantenbak in de lucht. Volgens de directeur van Museum het Valkhof past dit beeld van de Spaanse kunstenaar Castillo perfect bij het subversieve karakter van Nijmegen; een stad die altijd in opstand komt, of het nu de Romeinen zijn of de leegstand. Want Nijmegen is volgens haar een kritische en sociale stad.

Luister hier naar de column:

Dit zo zijnde mag je van een raadslid van deze kritische en sociale stad verwachten dat hij of zij ogenblikkelijk Noël Vergunst herinnert aan zijn woorden in maart 2021 dat aankoop en verbouwing van het museum de stad geen geld kost, omdat de huur de kosten dekt. Er zijn sociale problemen genoeg in de stad. Dus is de kritische vraag meer dan terecht of de huur nu ook omhoog gaat om deze financiële tegenvaller op te vangen. Tot nu toe nog niks van gehoord.

SP-voorman Hans van Hooft noemde in 2021 de zestien miljoen euro weggegooid geld. Nu drie miljoen euro extra lappen is volgens hem een klein drama. Hans loopt al lang genoeg mee om te weten dat Noel Vergunsts ‘kan gebeuren’ zo maar wordt gevolgd door nóg een ‘kan gebeuren’. Dan wordt het kleine drama een groot drama. De raad zit namelijk gevangen in de zelf opgelegde financiële trechter.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel