Lead image 1:
Lead image TXT 1: De geparkeerde auto bij de fontein. Foto: Sanne Peters/Persbureau Heitink
Ankeiler: Wat is het toch met automobilisten en de fontein van het Takenhofplein in Nijmegen? Afgelopen nacht nam een bestuurder een duik.

- Wat is het toch met automobilisten en de fontein van het Takenhofplein in Nijmegen? Afgelopen nacht nam een bestuurder een duik. Hij is niet de eerste en zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn.

De automobilist die in de nacht van dinsdag op woensdag zijn heilige koe parkeerde bij de fontein, verklaarde de rotonde en de vijver niet te hebben gezien. Uit een blaastest kwam naar voren dat de bestuurder niet had gedronken.

De geparkeerde auto bij de fontein. - Foto: Sanne Peters/Persbureau Heitink

Bij een blik in onze archieven van bestuurders die in het water van de fontein op het Takenhofplein belandden, vallen twee dingen op: ze gebeurden in het donker en/of bestuurders hadden gedronken. In één geval raakte de automobilist vermoedelijk onwel.

Een bestuurder die op 1 november vorig jaar op de rand van de fontein bleef bungelen, overkwam dit om vijf uur in de ochtend. Hij had het Takenhofplein over het hoofd gezien, verklaarde de man.

Een vrouw die in januari 2020 een 'duik' nam, bleek te hebben gedronken. Dit ongeluk was midden in de nacht. Hetzelfde overkwam een dronken man, enkele jaren eerder.

Afgeleid in het verkeer

Waarom worden we in het verkeer afgeleid? Een verzekeraar liet dit jaar onderzoek doen. Medeweggebruikers staan met stipt bovenaan in de top 5 van grootste afleidingen in het verkeer. Ook zijn slaperigheid en smartphones vaak genoemd als afleider.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen signaleert een trend. "Mensen zijn met hele andere dingen bezig tijdens autorijden", zegt hij. "In Den Haag wordt massaal tegen een poller aan gereden." Een poller is een verkeerspaal die door een elektrische of hydraulische aandrijving uit een wegdek omhoog komt. Met die paal wordt het autoverkeer geregeld. De beweegbare verkeerspaal in Den Haag wordt inmiddels gekscherend 'horrorpoller' genoemd.

Wat te doen tegen weggebruikers die continu bezig zijn met andere dingen? De verkeerspsycholoog uit Bruchem zegt heel eerlijk dat hij het soms ook niet meer weet. "Als je alles schreeuwerig gaat aanduiden, krijg je een kermis op de weg die op een gegeven moment ook weer niet genoeg is. En overal hekken om gaan zetten maakt de wereld ook niet mooier."

'Schilder een waarschuwing op de weg'

Deze week lieten vier inzittenden van een auto het leven in het Zuid-Hollandse Streefkerk. De bestuurder reed de Lek in. In het AD zegt Tertoolen daarover: "Bij sommige veerstoepen gaat de weg ineens zo steil naar beneden dat je als automobilist schrikt en mogelijk op de rem trapt."

In Streefkerk is dat 'schrikeffect' er volgens Tertoolen niet. Daar waar een situatie op de weg onduidelijk is, is de psycholoog voorstander van een geschilderde waarschuwing op de weg. "Een waarschuwing op de weg wordt door automobilisten minder vaak over het hoofd gezien."

Door vakantie van medewerkers kon de gemeente Nijmegen nog niet reageren op vragen over het Takenhofplein.