Ankeiler: Een 43-jarige vrouw uit Nijmegen heeft november vorig jaar geprobeerd haar 7-jarige dochtertje te vermoorden.

- Een 43-jarige vrouw uit Nijmegen heeft november vorig jaar geprobeerd haar 7-jarige dochtertje te vermoorden. Ze wurgde haar dochter met haar handen en met een waslijn. Dat deed zij omdat ze zichzelf een slechte moeder vond. De rechtbank heeft haar nu veroordeeld tot 3,5 jaar cel en tbs.

De vrouw nam op een ochtend haar dochtertje mee naar zolder en probeerde haar te wurgen. Eerst met haar handen en later met een waslijn. Door de reactie van de 7-jarige dochter, stopte ze. Later probeerde de vrouw het opnieuw, maar het meisje overleefde het incident.

Volgens de officier van justitie (OvJ) was er geen sprake van een poging doodslag of een poging zware mishandeling, maar alleen van mishandeling en bedreiging. De rechtbank oordeelt anders omdat de vrouw wel een plan had voor het doden van haar dochter, ze had ook nagedacht over de manier waarop zij haar dochter zou doden.

De OvJ eiste een gevangenisstraf van een jaar, maar de rechtbank wijkt daar dus vanaf. De rechter vindt dat het hier gaat om één van de meest ernstige strafbare feiten die het strafrecht kent. Juist omdat de vrouw de taak had om haar dochter bescherming te bieden, maar haar nu probeerde te verwurgen. Het vertrouwen van een kind in zijn ouder is daardoor ernstig geschaad. Slachtoffers van deze daden kunnen jarenlang schadelijke gevolgen ondervinden, zegt de rechter.

Behandeling in tbs-kliniek

De 43-jarige Nijmeegse krijgt ook tbs opgelegd. Zonder behandeling zou de kans op herhaling groot zijn. Daarnaast adviseren deskundigen de vrouw langere tijd te volgen, omdat ook op termijn herhaling nog mogelijk is. Vooral als er minder zorg richting haar kant komt. Het is dan ook niet vanzelfsprekend dat de vrouw zomaar terugkeert naar haar gezin.

Deel dit artikel