Ankeiler: Raadslid Agnes Meijer van het CDA in Beuningen constateert dat haar dorp en de stad Nijmegen langzaam aan elkaar vastgroeien.

- Raadslid Agnes Meijer van het CDA in Beuningen constateert dat haar dorp en de stad Nijmegen langzaam aan elkaar vastgroeien. Dat zei ze onlangs in de Beuningse gemeenteraad, waar de verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen aan de orde kwam.

Hees, Lent en Hatert waren ooit zelfstandige dorpen

Een ander CDA-raadslid, David Schaftenaar, benadrukte dat Hees, Lent en Hatert ooit zelfstandige dorpen waren, die op een gegeven moment gewoon onderdeel zijn geworden van de stad Nijmegen. Volgens hem beseffen veel mensen dat niet meer. Raadslid Hans Crezee (PvdA) vermoedt dat Beuningen toch niet helemaal kan ontkomen aan een verdergaande verstedelijking.

"Meer landschap, meer stad", zo luidt de slogan van het raadsvoorstel over de verstedelijkingsstrategie. "Bij mijn fractie staat landschap altijd voorop. Wij wonen niet in een stad, maar in een dorp met vier kernen, met elk een eigen identiteit. We zijn geen stad en zullen dat ook nooit worden," zo sprak Agnes Meijer.

'Verstedelijking Beuningen in gang gezet'

Ze is wel bang dat dit streven onder druk komt te staan door de voortschrijdende verstedelijking. De slogan "Meer landschap, meer stad" kan volgens haar een voorbode zijn voor de toekomst. Meijer: "Met andere woorden, de verdere verstedelijking van de gemeente Beuningen is in gang gezet."

Volgens wethouder Sijmen Versluijs van Beuningen werken in de Groene Metropoolregio 18 gemeenten samen aan onder meer woningbouw en mobiliteit. Daarnaast willen de gemeenten, waaronder Druten, Nijmegen, Overbetuwe, Beuningen en Wijchen, de kwaliteit van het groene landschap bewaken.

Beuningen uiteindelijk autonoom

Versluijs stelt dat de gemeenten goed willen samenwerken, maar dat de gemeente Beuningen uiteindelijk toch autonoom is. "Beuningen kan altijd nog kiezen voor het eigen beleid," aldus Versluijs in antwoord op vragen vanuit de raad.

GroenLinks-raadslid Freek van Teeseling vroeg aan wethouder Versluijs of de gemeente Nijmegen zich ervan bewust is dat Beuningen een dorp wil blijven. Versluijs: "Uit onze contacten met Nijmegen maak ik op dat men zich realiseert dat Beuningen uit vier dorpen wil blijven bestaan."

­čĺČ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.