Bevat Video: Video
Ankeiler: De gemeenteraad van Beuningen heeft bijzonder snel via een zienswijze (bezwaarschrift) bekendgemaakt dat men tegen de komst is van een eventuele gascentrale op het Engieterrein in Nijmegen-West.

- De gemeenteraad van Beuningen heeft bijzonder snel via een zienswijze (bezwaarschrift) bekendgemaakt dat men tegen de komst is van een eventuele gascentrale op het Engieterrein in Nijmegen-West. Van de 21 raadsleden steunen 17 deze zienswijze. Alleen de 4 raadsleden van de VVD hebben de zienswijze niet ondertekend.

In de zienswijze wordt ook een centrale die wordt gestookt met biomassa expliciet uitgesloten. Officieel gaat het om een zienswijze over het bestemmingsplan Waalhavens 7 te Nijmegen. Het ontwerp bestemmingsplan voor het Engieterrein houdt de mogelijkheid voor een gascentrale open.

Vanaf nu alleen aandacht voor groene energie

Met het neerhalen van de oude kolencentrale werd volgens de Beuningse raadsleden een belofte aan omwonenden ingelost. "Wij zien het neerhalen als een symbool dat op deze plek geen ruimte meer is voor een op fossiele brandstof gestookte centrale. Vanaf nu is er aandacht voor schone lucht en duurzame, circulaire en watergebonden bedrijvigheid en vooral groene energie. Dit past volledig in het beeld van 2022," zo staat te lezen in de zienswijze.

Alle aandacht voor de luchtkwaliteit in Nijmegen-West en Weurt maken het naar mening van de Beuningse gemeenteraad extra belangrijk om op deze locatie niet meer opnieuw te beginnen met het gebruik van fossiele brandstof.

Weurt wil geen centrale

De raadsleden zeggen te beseffen dat het Rijk uiteindelijk kan ingrijpen en de komst van een gascentrale kan afdwingen. Toch hoeft daar op voorhand in het bestemmingsplan geen rekening mee te worden gehouden, zo vinden de raadsleden uit Beuningen. De inwoners van Weurt (aan de andere kant van het kanaal) zitten in het geheel niet te wachten op een potenti├źle nieuwe elektriciteitscentrale.

Verder in het nieuws vandaag:

­čĺČ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.