Bevat Video: Video
Ankeiler: De milieuvriendelijke elektrische deelscooters en -fietsen zijn sinds woensdagmiddag te vinden door heel Nijmegen.

- De milieuvriendelijke elektrische deelscooters en -fietsen zijn sinds woensdagmiddag te vinden door heel Nijmegen. In principe kunnen de vervoersmiddelen overal worden neergezet, behalve op drukke plekken zoals bij station Nijmegen. Daar heeft de gemeente bij de taxi’s een plekje gereserveerd, maar daar zijn de taxichauffeurs niet blij mee.

Enerzijds was er vanuit de gemeente niet gecommuniceerd dat een deel van de taxistandplaatsen in beslag zou worden genomen voor die deelscooters en -fietsen. Anderzijds levert het gevaarlijke situaties op aangezien er overal verkeer is. De taxichauffeurs zijn boos en stapten gelijk naar wethouder Cilia Daemen. “Het is al geen handige plek en dan wordt het ook nog eens weggegeven aan mensen waar we niks mee te maken hebben”, zegt taxichauffeur Nazir Alkozai tegen de wethouder.

Volgens Deamen zijn een aantal fietsen en scooters juist geplaatst bij de taxi’s, “zodat we met dit soort vervoer dicht bij het station kunnen zijn. Het is belangrijk dat als iemand hier aankomt kan kiezen voor bijvoorbeeld een deelfiets”, vertelt de wethouder aan de taxichauffeur.

'Er is niet goed overlegd'

Volgens de taxichauffeurs heeft de gemeente niet naar de taxibedrijven gecommuniceerd. Dat bevestigt ook de wethouder. “Er is niet goed overlegd, dus dat wordt meteen de volgende stap. We gaan met ze in gesprek. We willen horen wat zij als mogelijkheden zien en dan zouden we eventueel de standplaats aan kunnen passen, antwoordt Deamen tegen RN7.

De taxichauffeurs hebben al wel ideeën. “Bijvoorbeeld waar nu de loempiakraam staat. Of juist tegenover het fietspad. Als mensen dan een scooter of een fiets pakken, zijn ze bij voorbaat al veilig aan de overkant. Nu is het vooral ‘s ochtends chaotisch met bussen, fietsen en taxi’s. Als die mensen nog moeten oversteken, dan is dat hartstikke onveilig”, aldus taxichauffeur Alkozai.

In de video uiten taxichauffeurs hun ongenoegen. Tekst gaat daarna verder:

Vlak na de interviews werden de deelfietsen en -scooters weggehaald bij de taxi's en op andere plekken in Nijmegen gezet, zodat onveilige situaties worden voorkomen. Nog niet alle fietsen en scooters zijn al binnen. Eind november zijn er in totaal 400 elektrische deelfietsen en 200 deelscooters in de stad te vinden.

Via verschillende apps kun je als gebruiker zien waar de scooters of fietsen staan. Volgens Marc Naether van Bolt deelfietsen kost een ritje met de elektrische fiets €0,15 per minuut. Let op: er kan alleen geparkeerd worden binnen de gemeente Nijmegen. Buiten dit gebied, kan je de fiets niet stallen en kost dat dus geld.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.