Bevat Video: Video
Ankeiler: De 50-jarige Rennie Deijnen uit Druten wandelt elke dinsdag met mensen die, net als haar, te maken hebben met een niet aangeboren hersenletsel (NAH).

- De 50-jarige Rennie Deijnen uit Druten wandelt elke dinsdag met mensen die, net als haar, te maken hebben met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Acht jaar geleden kreeg ze een herseninfarct en dat heeft nog altijd impact op haar leven. Door de wandelgroep NAH blijft Rennie in beweging en praat ze met lotgenoten uit de regio.

Rennie kreeg acht jaar geleden een herseninfarct. “Ik stond ’s maandags op en het voelde niet goed. Mijn benen wilde niet meer goed functioneren, ik werd duizelig en had last van concentratieproblemen. Drie dagen erna ben ik pas naar de huisarts gegaan. De huisarts heeft mij toen doorgestuurd naar het ziekenhuis.” Uiteindelijk heeft Rennie twee weken in het ziekenhuis gelegen.

Toch heeft ze haar leven sindsdien radicaal moeten veranderen. Zo krijgt Rennie al snel (te)veel prikkels en wil haar linkerbeen niet altijd meewerken. “Ik kan niet meer naar de Efteling, even shoppen met mijn zusjes, het werk is minder geworden en de boodschappen in de winkel halen is anders geworden. Vooral als de winkel opnieuw is ingericht, dan weet ik niet meer waar alles ligt.”

In de video vertelt Rennie over haar herseninfarct en wat ze daar na acht jaar nog van merkt. Tekst gaat daarna verder:

Wandelgroep NAH

Om toch in beweging te blijven en met lotgenoten in contact te komen, wilde Rennie in eerste instantie alleen een wandelmaatje. Die had ze gevonden, maar die man had op het laatste moment afgezegd. Toen bedacht Rennie om een wandelgroep te starten, waarbij iedereen die in de regio ook te maken heeft met een niet aangeboren hersenletsel mag meewandelen. Daarnaast loopt er iedere week iemand mee van MEE Gelderse Poort, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt.

Het wandelen gaat volgens Rennie op zich goed. Ze loopt ook wel eens met een rollator als haar been niet meewerkt. “Ook loop ik wat breder dan een ‘normaal’ mens. Dat is om de stabiliteit te bewaren." Maar soms wordt het wandelen even te veel. “Dan kan ik goed twee dagen platliggen."

Heb jij ook een niet aangeboren hersenletsel en zou je graag in contact willen komen met lotgenoten? Bekijk dan de Facebookpagina van NAH Druten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel