Bevat Video: Video
Ankeiler: De dorpskermissen in de regio staan onder druk.

- De dorpskermissen in de regio staan onder druk. Eerder dit jaar ging de kermis in Winssen al niet door en in Batenburg, Bergharen en Niftrik waren er geen exploitanten te vinden met botsauto’s. Voor hen is het steeds minder aantrekkelijk om op een dorpskermis te staan vanwege de lagere opbrengsten.

Na twee jaar corona kan de dorpskermis in Batenburg eindelijk weer plaatsvinden. Tot en met dinsdag staan er vijf attracties in het stadje. “Normaal is het de voetbalclub die iets te bieden heeft en nu is het een ander soort vermaak dat één keer per jaar voorbijkomt”, vertelt exploitant John Weenink. Volgens bezoeker Tom is het weer ouderwets gezellig. “Gisteravond hadden we feest in de tent. Wat wil je nog meer in zo’n gezellig dorp als Batenburg?!”

Te hoge kosten

Toch mist er een attractie: de botsauto’s. Normaal is deze attractie elk jaar op de Batenburgse kermis te vinden, “maar door het personeelstekort en de hoge kosten konden die niet meer komen”, zegt organisator Jan-Willem van Popperen. Eerder dit jaar waren er ook al geen botsauto’s meer bij de dorpskermissen in Bergharen en Niftrik.

“De kosten liggen op dit moment veel te hoog”, legt Weenink uit. “De brandstof- en aanrijkosten, een aggregaat die een paar honderd liter diesel per dag verbruikt; Dat moet allemaal bekostigd worden. Een dorpskermis levert helaas niet altijd genoeg op."

Van Popperen doet er alles aan om een eventuele verdwijning van de Batenburgse kermis te voorkomen. "Wij proberen als organisatie zolang mogelijk een goede band te behouden met de exploitanten. Zij houden zelf ook rekening met de prijzen, zodat de mensen blijven komen. Op die manier hopen we samen op een langer bestaan.”

Eerder viel het RN7-programma #WZHV op dat de entreeprijzen voor attracties op de Nijmeegse kermis zijn gestegen vanwege de hoge energieprijzen en de inflatie. Verslaggever Joyce vroeg aan Nijmegenaren of ze nog wel geld over hebben voor een dagje kermis:

Lees ook:

Winssen wil de kermis terug

Is de kermis zijn hoge prijzen nog waard?

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.