Ankeiler: Drie Roemenen die verdacht worden van mensenhandel, moeten van het Openbaar Ministerie celstraffen uitzitten. Het gaat om twee mannen en een vrouw.

- Drie Roemenen die verdacht worden van mensenhandel, moeten van het Openbaar Ministerie celstraffen uitzitten. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Zeker tien slachtoffers zouden gedwongen in de prostitutie hebben moeten werken in onder meer Arnhem, Nijmegen en Ede.

Dat ging gepaard met grof geweld en ernstige bedreigingen. Bij weigering tot medewerking zou iemand bijvoorbeeld in stukken gehakt worden, komt voorbij tijdens de eerste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling, die drie dagen in beslag neemt.

Gedwongen abortus

In het dossier komt ook gedwongen abortus voorbij, omdat vrouwen verplicht werden zonder condoom te werken. Het is niet voor het eerst dat hoofdverdachte Claudiu D. (39) vrouwen met geweld tot prostitutie dwingt.

Hij was niet aanwezig bij de inhoudelijke behandeling van de zaak bij de rechtbank in Arnhem, omdat hij momenteel een straf uitzit in Italië voor soortgelijke zaak waar hij eerder voor is veroordeeld. De uitbuiting van Moldavische en Roemeense vrouwen in Nederland speelde zich volgens het Openbaar Ministerie af tussen september 2014 en februari 2019.

Ik heb genoeg redenen om bang te zijn.
verdachte in mensenhandelzaak Christian O.

'Ontelbare keren gedreigd me te vermoorden'

De andere verdachten in deze zaak zijn een man en vrouw. Cristian O. , bijnaam Bobo (28) en Yasemin H. (45), beiden ook afkomstig uit Roemenië. De man zegt dat deed wat hem werd bevolen. “Ze hebben ontelbare keren gedreigd me te vermoorden. Ik heb genoeg redenen om bang te zijn.”

Zijn advocaat ziet de 28-jarige Roemeen als slachtoffer in plaats van dader. Hij citeerde uit tapgesprekken, waarin onder meer werd gedreigd zijn schedel in te slaan met een hamer of zijn lever uit zijn lichaam te snijden. Zijn ouders zijn ook bedreigd en zouden hem hebben geadviseerd om niet naar de politie te gaan uit angst voor wraak. Hij zegt de vrouwen zelf niet aangeraakt te hebben.

Gedrogeerd en verkracht

Dat geldt zeer zeker niet voor de hoofdverdachte, zo blijkt uit waar hij van wordt verdacht. Eén van de slachtoffers heeft uitgebreid verklaard hoe ze vanuit Roemenië in Nederland belandde.

De vrouw, Bianca (nu 23), verklaarde dat ze met een andere vrouw in maart 2018 onder valse voorwendselen naar Nijmegen is gebracht. Ze dachten dat ze zouden gaan werken in een slachthuis. Onderweg zou ze gedrogeerd zijn of onder invloed van alcohol zijn gebracht. Ze kregen te horen dat ze in de prostitutie moesten gaan werken.

Onderweg zou sprake zijn geweest van bedreiging en verkrachting. Na de verkrachting zei de hoofdverdachte: “Dat is een les voor jou. Zo kan je leren wat je moet doen met klanten.” Dna-sporen bevestigen de verkrachting. De vrouwen kregen onder meer te horen dat ze het transport (1000 euro) terug zouden moeten betalen. Identiteitspapieren werden afgenomen, het verdiende geld moesten ze afstaan.

Ik wil eigenlijk veel meer hierover vertellen, maar ik ben bang.
verdachte in mensenhandelzaak, Yasemin H.

Bij weigering om in de prostitutie te werken zouden ze verkocht worden. Een andere vrouw bevestigt dit verhaal. Deze vrouw springt op een zeker moment uit de langzaam rijdende auto in een poging te vluchten, maar wordt met geweld weer terug in de auto gesleept.

De 45-jarige Yasemin H. werkte zelf ook als prostituee en regelde bijvoorbeeld onderkomen voor de slachtoffers. Ze leerde hen wat ze moesten doen en hield de schuldaflossing bij. De vrouwen leerde haar kennen als ‘Christina’.

Geslagen met een hondenketting

Ook zij is doodsbang voor de hoofdverdachte. “Ik wil eigenlijk veel meer hierover vertellen, maar ik ben bang. Het spijt me”, zei ze in de rechtbank in Arnhem. Ook deze vrouw zegt verkracht, mishandeld en met de dood bedreigd te zijn. Ze werd bijvoorbeeld geslagen met de ketting van een hond. De vrouw barst in tranen uit wanneer de gebeurtenissen benoemd worden.

Maandag is de eerste dag van drie dagen die zijn uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. Tegen Christian O. eist het OM negen maanden gevangenisstraf waarvan vijf voorwaardelijk. De strafeisen tegen Yasemin H. en hoofdverdachte Claudiu D, die momenteel vastzit in Italië, volgen later.