Ankeiler: Vergeleken met een aantal jaren geleden wordt het steeds moeilijker om evenementen te organiseren.

- Vergeleken met een aantal jaren geleden wordt het steeds moeilijker om evenementen te organiseren. Dat zegt het college van B&W van Overbetuwe maandag in antwoord op schriftelijke vragen van de partij GBO (Gemeentebelangen Overbetuwe). De belangrijkste reden is het gebrek aan vrijwilligers.

Het tekort aan vrijwilligers is overigens een landelijke trend, zo constateert het college. Steeds minder vrijwilligers zijn bereid om de handen uit de mouwen te steken om evenementen te organiseren. Het gebrek aan vrijwilligers treft ook sportclubs en allerlei verenigingen.

Door de vergrijzing moeten steeds meer mensen mantelzorg verlenen, waar erg veel tijd in gaat zitten. Er zijn relatief gezien ook minder opvangplekken in verzorgingstehuizen. Ouderen moeten met behulp van mantelzorg steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Ook het vrijwilligersleger zelf veroudert steeds meer.

Organisatie kermis geen taak van de gemeente

De schriftelijke vragen van GBO hadden betrekking op het niet doorgaan van de najaarskermis in Elst, ongeveer een maand geleden. GBO vroeg zich af of de gemeente Overbetuwe geen initiatief had moeten nemen, om in samenwerking met andere organisaties ervoor te zorgen dat de kermis toch doorgang zou vinden. Volgens het college behoort dat niet tot de taken van de gemeente.

Geen legeskosten bij evenementen

GBO zegt zich zorgen te maken over de afnemende mogelijkheden voor gemeenschapsactiviteiten in Overbetuwe. Een voorbeeld is de kleedjesmarkt rond Koningsdag in Elst, die slechts gedeeltelijk van de grond kwam. Ook hier speelde het gebrek aan vrijwilligers.

Het college: "Wij kunnen bij evenementen meedenken en faciliteren, maar niet de organisatie van een event overnemen." Het college wijst er op dat er in Overbetuwe bij evenementen geen legeskosten door de gemeente in rekening worden gebracht. Net zo min als staangeld bij kermissen. Vaak denken mensen dat een kermis duur is vanwege de staangelden die kermisexploitanten moeten betalen.

­čĺČ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.