Bevat Video: Video
Ankeiler: De organisatie van Grondfest hoopt, ondanks de tegenvallende opkomst van afgelopen weekend, toch de komende jaren nieuwe edities te kunnen organiseren in het centrum van Nijmegen.

- De organisatie van Grondfest hoopt, ondanks de tegenvallende opkomst van afgelopen weekend, toch de komende jaren nieuwe edities te kunnen organiseren in het centrum van Nijmegen. Dat zegt directeur Teddy Vrijmoet tegen RN7. Volgens haar is het ‘lastig om in één jaar iets volwaardigs neer te zetten’, maar daar zijn veel Nijmeegse partijen het niet mee eens.

Vrijdag en zaterdag stond Nijmegen in het teken van de democratie tijdens Grondfest, voorheen het Democratiefestival. Bezoekers konden deelnemen aan een inhoudelijk programma vol lezingen, debatten, film en workshops met als doel te leren en te blijven bouwen aan de democratie.

100 euro per persoon

In 2019 kostte het Democratiefestival een miljoen euro en trok het slecht 6417 bezoekers. Daarmee kostte het festival 156 euro per persoon. Dit jaar was het bedrag iets minder hoog, namelijk 600.000 euro. Opnieuw was de opkomst laag; ongeveer 6000 mensen kwamen op Grondfest af, terwijl de organisatie hoopte op zo’n 7.500 bezoekers. Omgerekend kostte het festival afgelopen weekend 100 euro per persoon.

Voor directeur Teddy Vrijmoet was het toch de moeite waard. "Ik vond het ook wel lastig, want hoe belangrijk is dat aantal bezoekers nou eigenlijk? Uiteindelijk hebben we als organisatie gezegd: ‘Ja het is belangrijk, want het gaat om heel veel geld, maar het gaat er nog veel meer om dat je veel mensen weet te bereiken en dat je mag gaan bouwen.’" Online heeft Grondfest zo’n 80.000 mensen bereikt. Volgens Vrijmoet belangrijk, 'want ook op deze manier gaan mensen met elkaar het gesprek aan over de democratie.'

'Media zeuren over geld en bezoekersopkomst'

Jac Splinter was één van de sprekers op Grondfest. Hoewel er maar twaalf mensen zaten te luisteren naar zijn verhaal over bureaucratie, is dat volgens hem geen reden om het festival niet meer te organiseren. "Het gaat om de inhoud. Als jullie (RN7, red.) een week lang aandacht hadden besteed aan de inhoud, dan krijg je een veel beter festival met meer bezoekers. Nu zitten de krant (De Gelderlander, red.) en jij te zeuren over het geld en het aantal bezoekers", aldus Splinter tegen onze verslaggever.

Volgens Splinter hoeft het dan ook weer geen reclame te zijn, maar is het vooral belangrijk om te laten zien dat er bij Grondfest gesproken wordt over democratie. "Juist in deze tijd, vanwege de opkomst van ‘extreemrechts.'"

Nieuwe edities

Vrijmoet hoopt alsnog dat er de komende jaren nieuwe edities komen van het Democratiefestival. "Het is heel lastig om in één jaar iets volwaardigs neer te zetten. We hopen juist de mensen te bereiken die nu nog zoiets hebben van: ‘Ik was er niet bij, want ik hoor er ook niet bij.’"

In de video evalueren Splinter en Vrijmoet over afgelopen editie van Grondfest. Tekst gaat daaronder verder:

Feestje voor ‘zeer betrokken burgers’

Uit een rondvraag van RN7 blijkt dat de meeste politieke partijen mogelijke nieuwe edities niet zien zitten. Zo vindt Stadspartij Nijmegen het vreemd dat een festival als deze zoveel budget nodig heeft. "Dit kan echt veel soberder. Het belangrijkste is: wat levert het op? We zetten daar grote vraagtekens bij. Het voelt erg als prediken voor eigen parochie." De partij wijst dan ook op de subsidieregeling van de gemeente waar elk evenement gebruik van kan maken. "Net als in een democratie: iedereen gelijkwaardig."

Andere partijen als de VVD en de SP vinden het vooral een feestje voor ‘zeer betrokken burgers.’ "Ook die mensen gunnen wij een leuk programma, maar het doel zou moeten zijn om juist die mensen te bereiken die je anders niet bereikt", laat SP Nijmegen in een verklaring weten.

Daar is de directeur van het festival het niet mee eens. "Dit jaar waren er bijvoorbeeld veel jongeren. Daarnaast waren er mensen gekomen waarmee ik in eerst instantie in discussie was. Zij hebben ook veel input gegeven voor een eventuele volgende keer. Gelukkig waren ze ook over sommige delen tevreden; bijvoorbeeld dat er een mogelijkheid was om in gesprek te gaan met een rechter."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel