Ankeiler: De regio rondom Nijmegen telt momenteel 2500 elektriciteitshuisjes. Liander, de netbeheerder van het stroomnet, gaat dat aantal tot 2040 verdubbelen.

- De regio rondom Nijmegen telt momenteel 2500 elektriciteitshuisjes. Liander, de netbeheerder van het stroomnet, gaat dat aantal tot 2040 verdubbelen. Alleen al tot 2030 investeert Liander in deze regio zo'n 50 miljoen euro in het bouwen en uitbreiden van elektriciteitsverdeelstations, zo meldt Liander deze week.

De regio Nijmegen omvat ruwweg de gemeenten Beuningen, Druten, Nijmegen, Wijchen, Overbetuwe, Heumen en Berg en Dal. In de toekomst worden in dit gebied duizenden huizen bijgebouwd. De bevolking in ons land groeit nog altijd en we gebruiken steeds meer elektriciteit.

Chronisch tekort technisch personeel

Momenteel zijn er in de regio Nijmegen al 7 plekken waar de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk onvoldoende blijkt te zijn. Daarbij gaat het zowel om verbruik als teruglevering van elektriciteit. Er zijn ernstige problemen bij stations in Elst, Druten, Leuth, Nijmegen-Noord, Wijchen, Berg en Dal en Dodewaard.

Liander stelt dat het netwerk goed moet worden onderhouden en uitgebreid. "Maar we kunnen niet alles tegelijk," zegt een woordvoerster van de netbeheerder. "Overal in het land zijn capaciteitsproblemen en het kost tijd en ruimte om uit te breiden. Daarnaast hebben we te maken met een chronisch tekort aan technisch personeel om het werk uit te voeren en kampen we ook met materiaaltekorten," aldus de woordvoerster.

Goede samenwerking met gemeenten regio Nijmegen

Om het elektriciteitsnet te verzwaren en uit te breiden zijn een hoop extra kabels en elektriciteitsstations nodig. Volgens de woordvoerster van Liander is er echter niet veel ruimte beschikbaar om dat allemaal te kunnen aanleggen. "Een geschikte locatie vinden voor een nieuw station is niet eenvoudig. Deze moet namelijk voldoen aan allerlei voorwaarden, zoals geluidseisen of het moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente, zegt de woordvoerster.

De samenwerking met de gemeenten in de regio Nijmegen verloopt volgens Liander uitstekend. De woordvoerster: "Er is goed overleg met de gemeenten over het creëren van ruimte voor bijvoorbeeld stations. De gemeenten zijn ook welwillend om processen en procedures te versnellen. Zeker in verstedelijkt gebied is het een uitdaging om ruimte te vinden."

Boze en teleurgestelde klanten

Gemeenten gaan bij uitbreidingsplannen voor woningbouw vaak meteen overleggen met Liander, wat betreft de mogelijkheden. Als de gemeente wil gaan bouwen op een locatie waar capaciteitsproblemen zijn met het elektriciteitsnet, dan beperkt dat meteen de mogelijkheden.

Soms duurt het twee jaar voordat de capaciteit van het stroomnet is opgevoerd en is het handiger om eerst op een andere locatie te gaan bouwen. Liander is daarbij ook afhankelijk van de capaciteit van TenneT, dat het landelijk net van hoogspanningskabels beheert.

Liander wordt regelmatig geconfronteerd met boze en teleurgestelde klanten. Die hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in zonnepanelen, maar die kunnen echter nog niet worden aangesloten op het stroomnet.

Helft zonne-energie en helft windenergie is ideaal

De woordvoerster: "Als die klanten dan langere tijd moeten wachten op de juiste aansluiting, zorgt dat voor ongemak en financiële verliezen. Daarom is het belangrijk dat klanten zich tijdig bij ons melden met hun plannen, zodat we deze kunnen meenemen in onze prognoses en investeringen."

Om het energienetwerk zo optimaal mogelijk te gebruiken, is volgens Liander een mix van zon- en windenergie van 50/50 verreweg het beste. Liander wijst er op dat volgens de RES in de regio Arnhem-Nijmegen in 2030 er een verhouding zonne-energie (80 procent) tegen windenergie (20 procent) zal zijn. De RES is de Regionale EnergieStrategie.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.