Ankeiler: De financiële zorgen voor Gelderlanders nemen met de dag toe, dat merken ze ook in de Gelderse pandjeshuizen.

- De financiële zorgen voor Gelderlanders nemen met de dag toe, dat merken ze ook in de Gelderse pandjeshuizen. In die winkels waar je een product kunt verpanden of kunt laten verkopen, zien ze een enorme toestroom en vooral een veranderend publiek. "Nu zijn gewoon de hardwerkende mensen met een baan aan de beurt."

De één zijn dood is de ander zijn brood, zeggen ze weleens, maar er heerst geen jubelstemming bij het het Arnhems Handelshuis. "Mensen komen hier omdat ze de huur niet meer kunnen betalen, omdat ze geld nodig hebben om eten te kopen voor de hond, of omdat ze kinderen thuis hebben zitten. Ik heb zelf ook kinderen, en als ik dat dan hoor, dat is niet fijn."

Het is een geluid dat verder doorklinkt bij collega's in de branche. Allemaal zien ze steeds meer mensen komen en het ene verhaal is nog schrijnender dan het andere. "Je hebt nu mensen die aankomen met een verhaal van 'ik moet vanavond eten, kun je me er iets voor mijn broodrooster geven?'", vertelt Rob Aalders van Used Products in Nijmegen. "Je merkt hier wel dat er iets aan de hand is in de wereld."

Kijk naar een reportage:

'De volgende lichting is nu aan de beurt'

Aan de balie staan een man en een vrouw van midden dertig. Twee speakers van het merk Bose staan op de grond. "Wij komen hier, omdat je hier niet hoeft te wachten op je geld, wat je bij Marktplaats wel hebt. Je krijgt gewoon nu direct contant geld."

Het bedrijf van Rob Aalders verpandt het voor een periode van twee maanden. Tot die tijd kan een koper zijn verpande product terugkopen. Daarna verkopen zij het. Een andere mogelijkheid is dat zijn zaak het product direct koopt en vervolgens doorverkoopt.

'Ik bied 30, laatste bod'

De twee mensen aan de balie beginnen te onderhandelen. "Wat gaat het opleveren, 100 euro?" vraagt de man. "Nee, dat zeker niet", antwoordt de medewerker achter de balie. "75?" probeert de man. "Nee, je moet kijken naar de staat van het product." Intussen test Rob samen met zijn zoon de boxen. "Het oog wil ook wat. Wij krijgen er misschien 60 euro voor. Dus ik bied 30, laatste bod." De man kijkt licht bedremmeld en kijkt daarna zijn vrouw aan. "Doe dan maar", zegt hij.

Het zijn niet alleen de mensen in acute nood, die de weg naar dit soort winkels weten te vinden. "De mensen die eerder bijvoorbeeld een nieuwe laptop kochten, die gaan er nu toch maar een segmentje onder zitten." Net als bij veel andere winkels is er bij Aalders in de zaak op bepaalde producten een innamestop ingesteld. "Ik heb nu meer dan tachtig laptops, daar heb ik er genoeg van. Je moet ze ook weer kwijtraken."

Ook bij Suikerland in Arnhem zien ze het publiek veranderen. "Voorheen zag je vooral dat mensen met een uitkering langskwamen, maar nu zijn gewoon de hardwerkende mensen aan de beurt", weet uitbater Roy de Haas. "Die kunnen de rekeningen niet meer betalen en die komen nu dus bij ons terecht. De volgende lichting is aan de beurt, die als nieuwe armen worden omschreven."

Steeds meer wordt niet opgehaald

Zo worden er veel producten van particulieren te koop aangeboden, maar leveren mensen dus ook spullen in om te verpanden. Een principe waarbij je voor het inleveren van bijvoorbeeld je telefoon direct een bedrag krijgt en na een bepaalde periode het product voor hetzelfde bedrag plus rente terug kan kopen. "Maar er wordt nu gewoon steeds meer niet opgehaald", constateren ze bij het Arnhems Handelshuis. "Omdat ze het geld er niet meer voor hebben, heel pijnlijk."

Ik kan wel heel stoer een iPhone 14 innemen voor 1000 euro, maar probeer er dan maar eens 1100 voor terug te krijgen.

Bij het Nijmeegse Pandjeshuis aan de Krayenhofflaan is de toestroom nog niet zo groot. "Het trekt wel weer aan, maar tijdens de coronaperiode kwam er geen hond, we komen nu eigenlijk pas weer op het oude niveau", aldus de eigenaar.

Hij ziet vooral een probleem aan de verkopende kant. "Probeer nu maar eens van je spullen af te komen. Ik kan nu wel heel stoer een iPhone 14 innemen voor 1000 euro, maar probeer er dan maar eens 1100 voor terug te krijgen. Het is een moeilijke markt. Er is wat ernstigs aan de hand in de maatschappij. Dagelijks komen mensen om hun huisraad te verkopen om 's avonds te eten."

Zie ook: Armoede drijft Veronic tot wanhoop: 'Ik weet niet hoe het verder moet'