Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Voetballen aan de overkant van het kanaal zien ze bij SV Juliana niet zitten. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De Hoge Brug in Malden, onderwerp van onderzoek en stevige discussie. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 3:
Lead image TXT 3: SV Juliana '31 met linksboven het natuurgebied waar de club naartoe zou moeten verhuizen. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Ze hielden zich vooralsnog wat op de achtergrond, de leden van SV Juliana ’31.

- Ze hielden zich vooralsnog wat op de achtergrond, de leden van SV Juliana ’31. De discussie rond plannen om de hele voetbalclub te verhuizen was er vooral één tussen bezorgde omwonenden van de nieuwe locatie en de gemeente. Maar de overkant van het kanaal is hen echt een brug te ver. Letterlijk.

De grond waarop ze voetballen in Malden is van de gemeente Heumen. Gedwongen verhuizen omwille van woningbouw is dan niet anders, al blijven ze veel liever zitten waar ze zitten. De gemeente heeft de voetbalvelden van Juliana aangewezen als een plek waar 735 huizen uit de grond gestampt moeten gaan worden.

De voetbalvelden zouden daarvoor moeten verplaatsen naar de noordkant van Malden. Maar omwonenden en natuurbeschermers zijn daar fel tegen. De beoogde plek is namelijk een natuurgebied dat de laatste en enige schakel ten zuiden van Nijmegen is tussen het Reichswald en de Hatertse Vennen. Dieren kunnen zich verplaatsen door die zogeheten verbindingszone.

'Verkeersveiligheid heel belangrijk'

Door de discussie die ontstond, is een andere optie die eerder afgeschreven werd weer tot de mogelijkheden gaan behoren. Verhuizen naar de overzijde van het Maas-Waalkanaal. Ook daar is grond beschikbaar waar de voetbalclub naartoe zou kunnen verhuizen. Maar de plek viel af, want veel te duur stelde de gemeente.

SV Juliana '31 met linksboven het natuurgebied waar de club naartoe zou moeten verhuizen - Foto: Omroep Gelderland

Om daar een voetbalclub te realiseren zou de Hoge Brug over het kanaal aangepast moeten worden om met name jonge voetballertjes veilig naar de overzijde te krijgen. “Wij vinden die verkeersveiligheid heel belangrijk”, zegt Peter van Heijnsbergen van SV Juliana ’31. Dat kost veel te veel geld, bleek uit berekeningen. Bezorgde omwonenden van het natuurgebied kwamen met een nieuwe rekensom.

Daaruit zou blijken dat de aanpassing van de brug veel goedkoper kan omdat er veel minder verkeer over komt dan eerder berekend. Dan zou volstaan kunnen worden met het opofferen van een rijstrook om meer ruimte te maken voor voetgangers en fietsers. Stoplichten aan weerszijden laten de auto’s dan op elkaar wachten. De gemeente laat dat nu onderzoeken.

Tien jaar geleden massaal verzet

Tien jaar geleden is die discussie over voetballen aan de overkant van het kanaal ook al eens gevoerd, vertelt Van Heijnsbergen. Mensen van de club kwamen toen massaal in verzet. “Uiteindelijk is het om financiële redenen toen niet doorgegaan.” De voetbalclub verplaatsen en de naastgelegen betonfabriek uitkopen bleek destijds niet te betalen voor de gemeente Heumen.

Zonder vrijwilligers kan een club niet draaien
Peter van Heijnsbergen, SV Juliana '31

Van Heijnsbergen wijst er onder meer op dat van de 1000 leden er 250 vrijwilliger zijn die de club mede draaiende houden. Daar zitten ook heel veel ouderen bij. “De mensen die het terrein bijhouden zijn over het algemeen 60-plus. De club heeft ook echt een hele sociale functie. Ga je die verder verwijderen van de kern van het dorp dan wordt het voor mensen lastiger.”

De vrees is dat zo'n verhuizing leden en/of vrijwilligers kost. “En die laatsten zijn misschien nog wel belangrijker. Die kunnen zomaar de kont tegen de krib gooien. Zonder vrijwilligers kan een club niet draaien.”

De vlag van SV Juliana '31 - Foto: Omroep Gelderland

Andere locaties

In al die jaren dat er wordt gesproken over verplaatsing van Juliana zijn tal van plekken voorbijgekomen. Sommige zijn al eerder afgeserveerd, al klinken er geluiden om sommige weer op de lijst te zetten. Zoals bijvoorbeeld het Maldens Veld, grenzend aan het Lierdal aan de zuidkant van Malden.

“Die heeft nu überhaupt niet in het lijstje gestaan”, memoreert Van Heijnsbergen. “Maar op persoonlijke titel zeg ik dat me dat niet zo’n slechte locatie lijkt. Volgens mij heeft de gemeente daar ook behoorlijk grondbezit.”

Zie ook:

Deel dit artikel