Bevat Video: Video
Ankeiler: Afvalenergiecentrale ARN in Weurt heeft regelmatig last van kraaien en meeuwen die tussen het afval zitten.

- Afvalenergiecentrale ARN in Weurt heeft regelmatig last van kraaien en meeuwen die tussen het afval zitten. "Ze kunnen bijvoorbeeld stukken plastic of glas oppakken en dat ergens anders laten vallen", vertelt Jacob Vermeulen van de ARN. Om te voorkomen dat het een rommeltje wordt, laat het bedrijf wekelijks een valkenier komen, die zijn Woestijnbuizerd inzet om de 'vervelende' vogels weg te jagen.

"Wij krijgen veel afval binnen. Dat trekt onder andere vogels aan en die kunnen voor overlast zorgen", legt Vermeulen uit. "Ze kunnen bijvoorbeeld allerlei rommel oppakken en dat ergens anders laten vallen. Dat willen wij graag voorkomen."

Valkenier Eelke Tieleman wordt al drie jaar ingezet bij het afvalverwerkingsbedrijf. "Ik kende vroeger iemand die valkenier was en zo ben ik eigenlijk een beetje het vak ingerold." Tieleman zet zijn Woestijnbuizerd in om meeuwen en kraaien weg te jagen.

De valkenier is niet bang dat zijn roofvogel per ongeluk een keer wegvliegt. "Het kan weleens zijn dat ze ergens van schrikken en dan kunnen ze uit het zicht raken. Gelukkig heeft mijn Woestijnbuizerd een zendertje, waarmee ik hem altijd kan terugvinden.

In de reportage laat valkenier Tieleman zien hoe de meeuwen en en kraaien worden weggejaagd. Vanaf 3.55:

đź’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel