Bevat Video: Video
Ankeiler: Een weggeefwinkel is een nobel initiatief. Je maakt geen winst en alles in de winkel is gratis.

- Een weggeefwinkel is een nobel initiatief. Je maakt geen winst en alles in de winkel is gratis. Loek Peters uit Nijmegen runde al jaren samen met andere vrijwilligers, in Hatert zo’n winkel. Op die plek zijn ze weg en sinds eind september hebben ze een nieuwe weggeefwinkel vlakbij ‘De Oversteek’ geopend.

“Een weggeefwinkel is een winkel waar mensen gratis spullen kunnen komen halen, zonder voorwaarden”, legt Peters uit. “We controleren niet aan de deur of mensen arm of rijk zijn; iedereen is welkom.” Er zijn wel wat regels. Zo mag je niet meer dan vijf dingen per keer meenemen. “Als iets bij elkaar hoort, zoals bestek of servies, dan wordt er niet streng gekeken hoor”, vertelt Peters.

Het is niet de bedoeling dat mensen ladingen tassen uit de winkel slepen, licht Peters toe. “Er komen wel af en toe hebberige mensen, maar dat gebeurt gelukkig niet te vaak. We hebben gelukkig veel ervaring met het runnen van een weggeefwinkel, dus we kunnen die mensen er wel uit pikken en ze aanspreken. Dan zeggen we: ‘het mag ook wel een tandje minder’.

De tekst gaat verder onder de reportage:

Als je spullen komt brengen, gelden een beetje dezelfde regels: niet te veel in één keer en alles moet natuurlijk bruikbaar én schoon zijn. Een aantal zaken neemt de weggeefwinkel niet meer aan, zoals oude tv’s of videobanden. Ook boeken, dvd’s en cd’s zijn er eigenlijk te veel. “Die moeten we regelmatig naar de stort brengen”, vertelt Peters. “Dit is de plek waar spullen de laatste kans krijgen.”

'Eigenlijk consumeren we te veel'

Er is voornamelijk echt behoefte aan simpele dingen, zoals voedsel, verzorgingsproducten en praktische zaken, zoals pannen en bestek. En ja, hij ziet ook een toename in de vraag naar die spullen doordat mensen weer minder aan het einde van de maand overhouden. De supermarkten bieden volgens hem soms uitkomst: “Soms is er een spaaractie en dan zien we een toename van het aanbod van pannen of borden”, legt Peters uit. “Dat zijn niet noodzakelijkerwijs echt oude pannen of borden. Wij zijn er blij mee, maar eigenlijk consumeren we te veel.”

De winkel maakt natuurlijk geen winst. Het pand waar ze nu zitten is van Woonwaarts en die heeft het gebouw een jaar gratis ter beschikking gesteld. Ook de kosten voor gas, water en licht wordt door de woningbouwvereniging betaald. “Na een jaar zullen we even moeten kijken hoe we het verder gaan doen. We hebben in ieder geval een donatiepot staan”, vertelt Peters.

De weggeefwinkel 'Koningsdaal' zit aan de Winselingseweg 10a en is elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel