Ankeiler: Stadspartij Nijmegen wil dat het klooster van de Minderbroeders Franciscaner aan Vermeerstraat 7 in Nijmegen-Oost zo snel mogelijk een beschermde status krijgt.

- Stadspartij Nijmegen wil dat het klooster van de Minderbroeders Franciscaner aan Vermeerstraat 7 in Nijmegen-Oost zo snel mogelijk een beschermde status krijgt. Het complex staat te koop aangeboden als ontwikkellocatie en omwonenden maken zich zorgen over het verdwijnen van het historische en beeldbepalende gebouw.

Klooster

Het klooster is in 1927 gebouwd en kent een bijzondere geschiedenis als opvanglocatie voor Nijmegenaren tijdens de frontstad periode in 1944 en 1945. De communiteit van de Minderbroeders Franciscaner besloot onlangs de deuren te sluiten omdat de laatste bewoners naar elders verhuizen. Het complex staat daarom nu te koop. Maar omdat het pand geen beschermde status heeft, zou een nieuwe eigenaar kunnen besluiten het volledige pand te slopen en te herontwikkelen. Daar is dan geen weigeringsgrond voor.

Petitie

Dat moet niet gebeuren, vinden omwonenden die via een petitie oproepen tot het versneld toekennen van een beschermde status. Zij roepen op om van het klooster een gemeentelijk monument te maken. “Geen sloop of aanbouw en behoudt de oude bibliotheek en kapel. Dit klooster is van monumentale waarde voor de Schildersbuurt als wel als aan heel Nijmegen-Oost. Monumentale gebouwen geven karakter aan de wijk.”

“Op zijn minst onderdelen behouden”

Stadspartij Nijmegen vraagt het college nu of men bereid is dit te doen. “Het complex is beeldbepalend voor dit deel van de stad, de Schildersbuurt,” zegt raadslid Rosalie Thomassen. “Het bevat fraaie onderdelen zoals een schitterende bibliotheek, authentieke kapel, imposante glas-in-lood raampartijen voorzien van opvallend kleurenpallet en een fraaie kloostertuin. Dit klooster verleent karakter aan de wijk en op zijn minst zijn onderdelen ervan, zoals de bibliotheek met zijn glas-in-loodramen en de kapel, het behouden waard.” Het kloostercomplex staat wel al vermeld op de aandachtslijst voor cultureel erfgoed.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel