Ankeiler: Overal in de tuin een vies, plakkend goedje in de zomermaanden door poepende luizen in eikenbomen.

- Overal in de tuin een vies, plakkend goedje in de zomermaanden door poepende luizen in eikenbomen. Aanwonenden van het Emilialaantje bij Kasteel Wijchen ervaren er jaren veel overlast van. De gemeente grijpt nu in en kapt de twee eiken die voor de overlast zorgen. Er worden andere, lagere bomen voor teruggeplant.

Plakkerige uitscheiding

Het Emilialaantje is een onverhard pad met een lange rij waardevolle, grote eikenbomen van circa 60 jaar oud. Enkele aanwonenden ervaren al jaren regelmatig extreem veel overlast door luizen. De uitscheiding van luizen is in vloeibare suikers die met vele kleine druppeltjes naar beneden valt. Deze plakkerige uitscheiding is zeer moeilijk te verwijderen en trekt in groten getale insecten zoals mieren en wespen aan. Daarnaast veroorzaakt een schimmel op deze ontlasting een zwarte, doffe kleur van alle oppervlakten in de gehele omgeving. De gemeente heeft eerder al geprobeerd wat aan de overlast te doen door takken die overhangen boven tuin te kappen, maar dat is onvoldoende gebleken.

Individuele afweging

Twee van de eikenbomen veroorzaken hierdoor voor één huishouden veel overlast in de tuin, omdat het formaat en de ligging van de tuin dusdanig is dat geen enkele plek gevrijwaard blijft van deze luisafscheiding. Daarom is besloten om ze te rooien. “We maken in dit soort gevallen altijd een individuele afweging”, zegt wethouder Twan van Bronkhorst (Kernachtig Wijchen). “Is de overlast acceptabel of niet? We vinden dat je in een tuin moet kunnen leven, eten en verblijven en dan is deze overlast toch wel heel erg vervelend. Daarom zijn we tot dit besluit gekomen.”

Ander soort bomen

Voor de twee te rooien bomen worden twee lagere bomen van een vooralsnog onbekende andere soort teruggeplant. “Deze luizen hebben een voorkeur voor bepaalde typen bomen, zoals eikenbomen en lindebomen”, zegt Van Bronkhorst. “Het wordt daarom een andere boomsoort die minder gevoelig is voor luizen. Op de langere termijn willen we aan dit laantje voor meerdere soorten bomen door elkaar gaan zorgen om de biodiversiteit te vergroten.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel