Ankeiler: Het Wijchense college wil er vanaf volgend jaar op gaan inzetten dat inwoners hun tuinen gaan vergroenen door steen eruit te verwijderen.

- Het Wijchense college wil er vanaf volgend jaar op gaan inzetten dat inwoners hun tuinen gaan vergroenen door steen eruit te verwijderen. Zo kan regenwater in de bodem zakken, kan hittestress door stenen die warmte vasthouden worden verminderd en ontstaat er meer leefruimte voor insecten. De campagne om het vergroenen van particuliere tuinen te stimuleren begint volgend jaar.

Hoop te winnen

Het zijn vooral de tuinen van de Wijchense inwoner waar de winst te behalen valt, zegt wethouder Bea Schouten (CDA). “We hebben de afgelopen jaren gemerkt hoe belangrijk het is om water vast te houden. Als gemeente doen we zelf al heel veel in deze richting. Maar er valt nog een hoop te winnen als ook inwoners aan de slag gaan met hun eigen tuin. Nu is het moment van bewustwording, het moet echt ander. Die bewustwording willen we dan ook stimuleren, zodat niet alleen maar de happy few, maar ook de gewone Wijchenaar actie gaat ondernemen.”

Gerichte acties

Inwoners kunnen daarom de komende jaren op hen gerichte acties verwachten die moeten aansporen om tuinen te vergroenen. “Er komen waarschijnlijkheid kleine stimuleringsacties, zoals het ter beschikking stellen van een aantal regentonnen zodat mensen hun regenpijp afkoppelen, of een bijdrage in die richting”, vertelt Schouten. “Misschien zal er ook rondgereden worden met een containerwagen om stenen op te halen en gaan we planten ter beschikking stellen. Ook kan het leuk zijn om straten wedstrijden te laten houden om zo groen mogelijk te worden. We kijken naar Deest als voorbeeld, waar ze een heel programma van vergroening hebben waar we leuke voorbeelden uit kunnen halen.”

Wijkgericht

De aanpak wordt wijkgericht, vertelt de wethouder. “Het gaat niet om overal tegelijk te willen zijn. Het is al een flinke uitdaging.” Schouten begrijpt dat eerst de knop om moet bij mensen. “Ikzelf heb ook de knop om moeten zetten, dat is een proces van bewustwording. Ik snap ook dat men wellicht niet zit te wachten op een tuin met veel onderhoud. Maar door bodembedekkers te gebruiken, kan het heel erg meevallen met het onderhoud dat je aan het groen hebt.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.