Ankeiler: Een biertje, wijntje (of ander lekker drinken) in de supermarkt kopen tijdens de Vierdaagsefeesten.

Een biertje, wijntje (of ander lekker drinken) in de supermarkt kopen tijdens de Vierdaagsefeesten. Burgemeester Hubert Bruls en wethouder John Brom van Nijmegen gaan kijken of ze dit kunnen verbieden.

Supermarkten liften namelijk mee op de bezoekerscijfers, terwijl horeca-ondernemers tijdens de feesten investeringen doen. Op verzoek van GewoonNijmegen.nu en de VVD onderzoekt Nijmegen nu beperkende maatregelen.

Bruls en wethouder Brom noemen de situatie oneerlijk. Maar, zo waarschuwt Bruls, het is juridisch nog niet zo eenvoudig zomaar beperkende maatregelen in te voeren.

'Supermarkten liften mee op horeca'

De discussie over het ‘meeliften’ van supermarkten tijdens de Vierdaagse is er volgens Bruls al jaren. Hij vindt echter wel dat er argumentatie moet zijn waaróm je supermarkten een beperking zou willen opleggen tijdens het wandelevenement. Bruls: "Supermarkten zijn vrije ondernemers in dit land. Het is wel vervelend voor ondernemers, maar dat is een economisch motief."

Tussen de regels door lijkt de burgemeester wel begrip te tonen voor mensen die bij de supermarkt een blikje kopen. "Wat vind je überhaupt van de prijsstelling, daar heeft het college uiteraard geen objectieve opvatting over. Maar 3,30 euro is voor sommige mensen best veel geld voor een pilsje." Voor hetzelfde bedrag koop je in de supermarkt wel negen blikjes.

Begrip voor ondernemers

Toch begrijpt Bruls ook de frustratie bij horeca-ondernemers. "Je investeert heel veel geld in artiesten, je kleedt je terras mooi aan en een ander - die alleen maar blikjes verkoopt - gaat met de winst lopen." Daarom kijkt hij samen met wethouder Brom naar de juridische mogelijkheden om dit in te perken.

Het college wijst wel op een mogelijk averechts effect van verkoopbeperkingen voor supermarkten. In een brief aan GewoonNijmegen.nu en de VVD staat: "Het van huis meebrengen van alcohol zal mogelijk nog grotere vormen aannemen, waarbij het meenemen van sterke drank in plaats van het kopen van blikjes bier ter plaatse mogelijk toeneemt, met alle risico’s van dien."