Ankeiler: Het gemeentelijke loket 'Duurzaam Wonen Plus' in Beuningen wordt momenteel overspoeld met aanvragen en zit aan zijn taks.

- Het gemeentelijke loket 'Duurzaam Wonen Plus' in Beuningen wordt momenteel overspoeld met aanvragen en zit aan zijn taks. Wethouder Pascal Cobussen wil het loket breder van opzet maken en uitbreiden tot een 'energieloket'.

De wethouder deed deze toezegging dinsdagavond tijdens de raadscommissie Ruimte, die plaatsvond in de raadszaal van het gemeentehuis. Volgens Cobussen heeft het loket enorm veel aanvragen ontvangen voor gesprekken en loopt het qua capaciteit vol. "Iedereen merkt dat de gasrekening stijgt en energie steeds duurder wordt."

Betere communicatie via overzichtelijke website

De gemeente gaat nu samen met een externe partij bekijken hoe men dat 'energieloket' gaat opzetten, zo vertelde Cobussen aan de raadsleden. Er komt waarschijnlijk een soort helpdesk waar iedereen naartoe kan bellen voor informatie over subsidiemogelijkheden en energiebesparing. Dat biedt extra ondersteuning aan zowel bedrijven als particulieren.

Cobussen wil ook een betere communicatie opzetten. Bijvoorbeeld in de vorm van een een duidelijke overzichtelijke website, waarbij inwoners zelf heel gemakkelijk kunnen zien wat de mogelijkheden zijn. Dat geldt voor particulieren en bedrijven.

Extra overleg over energie-armoede

Dit wordt een hele duidelijke uitbreiding van het "Duurzaam Wonen Plusloket", naar een energieloket dat veel breder van opzet is, aldus de wethouder. Dat betekent niet zozeer energiebesparing, maar meer extra communicatie en ondersteuning. Raadslid Peter Lam van D66 was enthousiast over de plannen voor verbreding en uitbreiding van het loket Duurzaam Wonen Plus.

Verder maakte wethouder Cobussen bekend dat hij binnenkort met collega-wethouder Frans Houben gaat overleggen over 'energie-armoede'. Ook dit thema speelt nadrukkelijk bij bepaalde doelgroepen die steeds groter worden.

In november meer concrete informatie

Cobussen: "Het gaat dus niet alleen om minima-inkomens tot 120 procent, maar dat kunnen ook mensen met koopwoningen zijn. Dit is heel actueel en raakt iedereen. We moeten even kijken hoe we dit aanpakken."

"Ondanks dat het rijk allerlei toezeggingen doet, uiteindelijk komen de mensen toch vaak bij de gemeente terecht. En dat vraagt ook veel van ons, zoals ambtelijke capaciteit, extra communicatie, enzovoort. Daar zijn we volle bak mee bezig," aldus Cobussen. Hij denkt hierover in november meer concrete informatie te kunnen verschaffen voor de gemeenteraad.

Het Loket Duurzaam Wonen Plus is gevestigd in dorpshuis De Lèghe Polder aan de Schoolstraat in Beuningen. Het is geopend op maandagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.