Ankeiler: Volgens de laatste tijdsplanning wordt de nieuwe burgemeester van Druten officieel geïnstalleerd op 30 maart volgend jaar.

- Volgens de laatste tijdsplanning wordt de nieuwe burgemeester van Druten officieel geïnstalleerd op 30 maart volgend jaar. Dat blijkt uit stukken van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad, die de benoemingsprocedure begeleidt.

Begin dit jaar ging men er nog vanuit dat, wanneer alles zou meezitten, er nog vóór het einde van dit jaar een nieuwe burgemeester in Druten zou zijn. De griffier van de gemeente stelt dat bij een zorgvuldige selectie en benoeming men nu uitkomt op eind maart.

Raad wil zo snel mogelijk nieuwe burgemeester

Samen met de Commissaris van de Koning is voor de benoemingsprocedure een strakke planning afgesproken. Allereerst wordt er een profielschets opgesteld, gevolgd door de sollicitatieprocedure. Dan komt er een aanbeveling door de gemeenteraad van de beste kandidaat. Vervolgens komt de benoeming door de Koning en uiteindelijk de installatie.

De tijdelijk burgemeester (Corry van Rhee-Oud Ammerveld) functioneerde prima, maar de procedure voorziet erin dat de gemeenteraad zo snel mogelijk na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe burgemeester wil benoemen.

Negen nieuwe burgemeesters in Gelderland

In Gelderland zijn er negen gemeentes waar een nieuwe burgemeester wordt gevraagd. Om te zorgen dat iedere gemeente goede kansen heeft op voldoende geschikte kandidaten, heeft de provincie een volgorde bepaald voor het openststellen van de verschillende procedures. Druten is niet de eerste, maar ook niet de laatste gemeente.

De griffier wijst er op dat het grote verschil tussen een waarnemend en een vaste burgemeester de betrokkenheid van de gemeenteraad is. Een waarnemend burgemeester wordt geselecteerd en benoemd door de Commissaris van de Koning.

Een vaste (Kroonbenoemde) burgemeester wordt geselecteerd door de gemeenteraad en benoemd door de Koning. Met een waarnemer heb je minder invloed en moet je dus een beetje geluk hebben, aldus de griffier.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel