Afdrukken
Ankeiler: Onder de naam GrondFest krijgt het eerder geflopte en bekritiseerde Democratiefestival in Nijmegen de komende dagen een tweede kans.

- Onder de naam GrondFest krijgt het eerder geflopte en bekritiseerde Democratiefestival in Nijmegen de komende dagen een tweede kans. Met een gevarieerd programma op meerdere locaties in de binnenstad, heeft de organisatie goede hoop dat het Democratiefestival 2.0 wél een succes wordt.

“Het voornaamste is dat we een programma hebben voor zowel mensen die al werkzaam zijn in de democratie, als mensen die zich niet gehoord voelen. Normaal zou je hen nooit samenbrengen, maar tijdens GrondFest gaan we dat wel doen. Dat is tegelijkertijd ook de uitdaging van de democratie, dat mensen met elkaar praten in plaats van over elkaar”, vertelt Teddy Vrijmoet, directeur van GrondFest.

Naast nieuwe locaties in de binnenstad, de vorige editie vond plaats op het stadseiland, is er ook bewust voor een andere naam gekozen. “We noemen het evenement geen festival meer, omdat het geen feestje is. Democratie is heel hard werken. De naam is wel een knipoog naar festivals, maar ook naar de grondwet.”

Bobo aangelegenheid

De eerste editie in 2019 kostte een miljoen euro en trok slechts 6417 bezoekers. Daarmee kostte het festival 156 euro per persoon. Daarnaast waren bij het evenement vooral veel lokale bestuurders, bekende politici en wetenschappers. Vanuit de Nijmeegse gemeenteraad was er veel kritiek. Raadsleden omschreven het festival als een ‘bobo aangelegenheid’, ‘weggegooid geld’ en een evenement waar 'ambtenaren werden ingevlogen om op kosten van de belastingbetaler te gaan feesten'.

De organisatie heeft deze keer voorafgaand aan het evenement veel tijd gestoken in het uitnodigen van mensen die uit zichzelf waarschijnlijk niet zo gauw naar een evenement gaan waar het onderwerp democratie centraal staat.

“Mensen die zich niet gehoord of gezien voelen, zal je direct moeten benaderen. Dus wat we gedaan hebben, is met bepaalde organisaties in contact komen om te vragen welke onderwerpen er besproken moeten worden en of hun achterban aanwezig wil zijn tijdens GrondFest. Bijvoorbeeld mensen die in armoede leven of gevlucht zijn en hun stem willen laten horen.”

‘Het moet een succes worden’

Vrijmoet heeft er vertrouwen in dat met de nieuwe opzet het evenement, waar een prijskaartje van 600.000 euro aan hangt, deze keer wel een succes wordt. “Een evenement kan altijd een flop worden, maar de vraag is of je er niet aan moet beginnen omdat je bang bent dat het een flop wordt. Die angst heb ik niet, het moet een succes worden en daar heb ik vertrouwen in.”

Bezoekersaantallen zijn volgens haar hierin niet leidend. “We kunnen GrondFest niet in een jaar het grootste succes maken, we willen er aan kunnen bouwen en uiteindelijk een jaarrond programma realiseren. We hopen op minimaal 5000 bezoekers, maar met 7500 bezoekers ben ik blijer. Het grootste succes is als we door mogen en bezoekers dat ook willen. Het uiteindelijke streven is een vast platform waar je met elkaar kan bouwen aan democratie.”

GrondFest vindt plaats op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober. Toegangsbewijzen zijn gratis. Het doel van GrondFest is om ervaringen en ideeën over democratie te delen, te onderzoeken, verder te brengen en te ontwikkelen. Het programma is verdeeld over vijf actuele thema’s en bestaat onder meer uit lezingen, debatten, workshops, theater en film.

Het evenement wordt gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen. GrondFest moet volgens het Nijmeegse college op termijn tienduizenden bezoekers per dag trekken.

Zie ook:

Meer over

Deel dit artikel