Bevat Video: Video
Ankeiler: Wilco van Schaik reageert op vertrek Van Leeuwen bij NEC, Nijmegen verduidelijkt plannen voor stationsgebied met infomarkt en alweer acht jaar geleden plaatste Rhea de eerste stationspiano.

- Wilco van Schaik reageert op vertrek Van Leeuwen bij NEC, Nijmegen verduidelijkt plannen voor stationsgebied met infomarkt en alweer acht jaar geleden plaatste Rhea de eerste stationspiano. Dit is het RN7 Regionieuws van vrijdag 23 september.

Ted van Leeuwen

Technisch directeur Ted van Leeuwen vertrekt bij N.E.C. Eind april diende Van Leeuwen zijn ontslag al in bij de Raad van Commissarissen, die hierna verzocht de zomerse transferperiode te overbruggen. Vrijdagmiddag reageerde algemeen directeur Wilco van Schaik op het vertrek van Van Leeuwen.

Stationsgebied Nijmegen

De plannen liggen er al een hele tijd, maar nu gaat het dan toch echt gebeuren. Het treinstation van Nijmegen en het gebied er omheen worden grondig verbouwd. Donderdagmiddag was er op de Van Schaek Mathonsingel een infomarkt, om de inwoners alvast bij de plannen te betrekken. De verbouwing bestaat uit 26 projecten die varieren in omvang, en samen het tien-jarenplan vormen. Zo wordt er in de komende tien jaar bijvoorbeeld een nieuw perron aangelegd, komt er een nieuwe volwaardige ingang aan de westzijde, worden er 2.000 nieuwe woningen gebouwd en komen er winkels, horeca en een wijkcentrum.

Vluchtelingen Wijchen

De inwoners op de Oude Klapstraat in Wijchen hebben nieuwe informatie gehad over de nieuwe opvang voor de Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Wijchen gaat een tijdelijke opvang creëren op het grasveld tussen De Schakel en de parkeerplaats aan de Oude Klapstraat. De bedoeling is dat na twee jaar starters op de woningmarkt in het gebouw terecht kunnen, dit hang wel af van hoe het in Oekraïne gaat lopen. Het gebouw blijft in ieder geval de komende vijf jaar staan en dat kan verlengd worden naar nog een keer vijf jaar. De Oekraïense vluchtelingen zitten nu nog in het oude gemeentekantoor. Dit gemeentekantoor wordt in het voorjaar van 2023 gesloopt om ruimte te maken voor woningbouw.

Drutens Bosje opgeschoond

Het Drutens Bosje zal zaterdagochtend worden opgeschoond. Onder leiding van een hoveniersbedrijf worden de paden weer schoon geblazen, het blad onder kastanjebomen weg geharkt en bloemen en struiken gesnoeid. Ook zal er met een groepje kinderen bolletjes van sneeuwklokjes langs de paden worden gepoot. De bootcampgroep die altijd gebruikmaakt van het Drutens Bosje, zal hun programma aanpassen aan deze dag; zij zullen zich richten op de boomstammen en zware klussen. Er hebben zich al 20 vrijwilligers aangemeld, nog meer helpende handjes zijn welkom.

Bijzondere documentaire

Het is voorjaar 1972. Het NOS Journaal filmt in Nijmegen een demonstratie zoals we nog niet eerder zagen in Nederland. Voor de gloednieuwe Lindenberg staan mensen met spandoeken: gehándicapten met spandoeken. Voor een nieuw, hip gebouw vol trappen. 'Geen drempel in onze cultuurtempel' staat er op de spandoeken. Eén van de demonstranten is nog piepjong: de 14-jarige Jan Troost uit Wijchen. Het centrum wordt uiteindelijk voor 1,8 miljoen gulden aangepast. In de documentaire Met broze botten barricades breken vertelt Jan Troost aan de hand van historische beelden over zijn niet aflatende missie voor inclusie. Hij schopte het tot voorman van álle gehandicapten en chronisch zieken in Nederland. De documentaire is aanstaande zondag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland, daarna ieder uur herhaald.

Trendsetter met piano's

Wat willekeurig gepingel, een voorbijganger die een toets indrukt, of een gevorderde speler die de klanken van Amelie door de treinstations laat klinken. Op veel stations is de piano niet meer weg te denken. Door de jaren heen verscheen er op steeds meer locaties zo’n openbare piano. Deze week is het precies acht jaar geleden dat de eerste stationspiano werd geplaatst. En dat gebeurde, in Nijmegen. Het was een initiatief van Rhea Elise, die zelf ook een aardig nootje kan spelen. Dat doet ze voornamelijk op straat: de plek waar het idee oorspronkelijk ook is ontstaan.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.