Ankeiler: In de rechtbank van Rotterdam maakten vrijdagochtend enkele nabestaanden van Mehmet Kiliçsoy gebruik van hun spreekrecht.

- In de rechtbank van Rotterdam maakten vrijdagochtend enkele nabestaanden van Mehmet Kiliçsoy gebruik van hun spreekrecht. De Nijmeegse klusjesman werd twee jaar geleden doodgeschoten in Beuningen. Zes verdachten staan op dit moment voor de rechter. Zijn nabestaanden namen geëmotioneerd het woord. "Jullie zullen ook na dit leven door God gestraft worden."

Na meer dan twee jaar wachten kunnen de nabestaanden van Mehmet Kiliçsoy hún verhaal doen. Eindelijk kunnen zij vertellen wat zij hebben meegemaakt en hoe het voelt dat Mehmet hen is ontnomen. Vrijdag krijgen zij de gelegenheid om de verdachten toe te spreken.

Ik wil wel van de daken blijven roepen dat mijn vader onschuldig is

Aan het woord zijn de vrouw van Mehmet, zijn dochter en een zus. Zij behoren ze tot de nabestaanden van een man die op 6 juli 2020 om onbegrijpelijke redenen werd doodgeschoten. Een vergismoord, noemde de politie het na lang onderzoek.

'Oordeel over Mehmet'

Dat nog lang de schijn is gewekt dat Mehmet zelf het doelwit was komt nadrukkelijk naar voren in de woorden van zijn dochter. "Er zijn mensen aan mijn vader gaan twijfelen", zegt ze. "Natuurlijk weet ik dat mijn vader onschuldig is. De buurt, mijn omgeving, de buitenwereld en de media hebben een oordeel gevormd over Mehmet. Ik wil wel van de daken blijven roepen dat mijn vader onschuldig is. Het gaat hier echt om een vergismoord."

'Leven is gestolen'

Kiliçsoy werd op weg naar een schilderklus doodgeschoten. De politie pakte zes verdachten op. Vrijwel allemaal Amsterdamse mannen die gelieerd zijn aan de hoofdstedelijke criminaliteit. In de rechtbank van Rotterdam staan zij terecht. Vrijdag horen zij voor het eerst hoe de nabestaanden van Mehmet over hen denken.

De levens van mijn drie kinderen zijn verwoest

Als Nebahat, de vrouw van het slachtoffer, aan het woord is, wordt het nog stiller dan het al was in de rechtszaal. Ze vertelt hoe de dood van haar man ingreep in het gezin: "De toekomst van mijn 49-jarige man werd verwoest. Het leven wat hem nog te wachten stond is van hem gestolen. De levens van mijn drie kinderen zijn verwoest."

"Mijn man was een hardwerkende man. Ook na zijn dood blijft hij werken aan de oplossing van iets groots. God heeft een reden gekozen om hem in het paradijs te plaatsen. Iemand die zonder zonde heeft geleefd, hoort thuis in het paradijs. Jullie daders zullen ook na dit leven door God gestraft worden."

De rechtszaak met de verdachten gaat nog door tot in december. Pas dan zal de rechtbank uitspraak doen in deze veelbesproken zaak.

Meer over

Deel dit artikel