Bevat Video: Video
Ankeiler: Wat willekeurig gepingel, een voorbijganger die een toets indrukt, of een gevorderde speler die de klanken van Amelie door de treinstations laat klinken.

- Wat willekeurig gepingel, een voorbijganger die een toets indrukt, of een gevorderde speler die de klanken van Amelie door de treinstations laat klinken. Op veel stations is de piano niet meer weg te denken. Door de jaren heen verscheen er op steeds meer locaties zo’n openbare piano. Deze week is het precies acht jaar geleden dat de eerste stationspiano werd geplaatst. En dat gebeurde, in Nijmegen.

Het was een initiatief van Rhea Elise, die zelf ook een aardig nootje kan spelen. Dat doet ze voornamelijk op straat: de plek waar het idee oorspronkelijk ook is ontstaan. We ontmoeten haar bij boekhandel Dekker vd Vegt, de locatie waar ze haar piano mag stallen en waar de medewerkers deze ook met liefde voor haar naar buiten rijden, als ze even wilt spelen.

Bekijk onze reportage met Rhea. Deze start op 7:13 minuut in onderstaande uitzending.

Sparen voor een eigen stoel

Het straatmuzikantschap van Rhea heeft door de jaren heen wel een vervelend randje gekregen. Voorheen speelde ze vaak op diverse locaties door het centrum, waarbij ze de piano vooruit duwde met haar elektrische rolstoel. Deze stoel heeft ze in bruikleen van de gemeente Nijmegen, en zij hebben het haar inmiddels verboden de stoel hiervoor te gebruiken. Hierdoor is Rhea nu gebonden aan de locatie bij de boekhandel in de Marikenstraat, waar de piano gehuisvest is. Lang spelen zit er hierdoor ook niet in, omdat je als straatmuzikant in Nijmegen ieder half uur op een andere plek moet gaan staan. Rhea heeft daarom een crowdfunding lopen om zo haar eigen elektrische rolstoel bij elkaar te sparen, zodat haar mooie pianoklanken straks weer door het hele centrum zullen klinken.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel