Bevat Video: Video
Ankeiler: Shantykoren zijn sinds de tv-serie 'Tweede Hans' ontzettend populair. 'Alle Hens' uit Driel is zo’n koor dat zeemansliederen zingt.

- Shantykoren zijn sinds de tv-serie 'Tweede Hans' ontzettend populair. 'Alle Hens' uit Driel is zo’n koor dat zeemansliederen zingt. Het bestaat inmiddels ruim 20 jaar en dus tijd voor een feestje: het allereerste Shantyfestival doet daarom zondag 25 september in Elst haar intrede.

“Het koor is begonnen bij de familie Van Rooijen uit Driel. Zij zongen graag liedjes op verjaardagen. In de bakkerij van een zwager hebben ze aan de hand van een CD zeemansliederen gezongen", legt Fred Hendriksen, de secretaris van het koor uit. "Daarna werd afgesproken dat iedereen de volgende keer iemand extra mee zou nemen om een koor te starten. Dat was in 2001. Ondertussen zijn we 21 jaar verder en bestaat het koor uit 44 leden, inclusief muzikanten.”

De tekst gaat verder onder de reportage.

Als wij om ons heen kijken, zien we dat de gemiddelde leeftijd nogal hoog ligt. “Dat is wel omlaag gegaan hoor", vertelt Hendriksen. "We hebben de laatste tijd een aantal nieuwe, jongere leden erbij gekregen. Dat komt niet per se door de tv-serie 'Tweede Hans'. We zien wél dat sinds we weer meer optreden, mensen erg enthousiast van ons worden.”

Het enthousiasme spat inderdaad van de repetitie: iedereen is vrolijk en beweegt ook aardig mee op de vrolijke liedjes. 'Yellow Submarine' komt voorbij, maar ook 'Vrij als de Wind', een typisch zeemanslied over de vrijheid van zeebonken. Shantyliederen zijn werkliederen die vooral tussen 1850 - 1930 op schepen werden gezongen. Er was vaak iemand die voorzong en de werkers volgden dan. Later zijn er ook meer typische zeemansliederen toegevoegd aan het shantyrepertoire", legt Hendriksen uit.

'Een foutje maken is niet belangrijk'

"Zingen is ontspanning", vertelt Jans Marsman, een ander koorlid die ook penningmeester is. "Wat ik vooral leuk vind, zijn de optredens in verzorgingstehuizen. Je ziet daar zoveel dankbaarheid en dat ze genieten van het meezingen. Ook al maken we een fout, dat is dan helemaal niet belangrijk."

Ook Hendriksen vindt zingen erg leuk. "Het is fijn en gezellig. Uiteraard hebben we ook een leuke derde helft. De sfeer in ons Shantykoor is zo goed; daar heb ik echt veel plezier van. 'Alle Hens' zoekt nog nieuwe leden. “We willen wel uitbreiden naar 60 leden", vertelt Hendriksen. En ja, het is alleen maar voor mannen; dat staat ook in ons lijflied dat we altijd zingen. Alleen voor mannen met ballen."

Drie podia en zes koren

Het festival ‘Aan dek met Alle Hens’ start zondag om 13.00 uur in de Dorpsstraat in Elst. Er zijn drie podia waar in totaal zes koren te horen zijn. ‘Voor Anker’ uit Veenendaal, ‘Shantykoor Ede’, ‘De Lesselbrassers’ uit Doesburg, ‘De vrouwen van schipper Kee’ uit Barneveld, het zeemanskoor ‘Schip Ahoy’ uit Angeren en natuurlijk 'Alle Hens' uit Driel.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel