Ankeiler: De gemeenten Druten en Wijchen starten de komende tijd met een onderzoek hoe mensen met dementie zo lang mogelijk prettig en veilig thuis kunnen blijven wonen.

- De gemeenten Druten en Wijchen starten de komende tijd met een onderzoek hoe mensen met dementie zo lang mogelijk prettig en veilig thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor hebben beide gemeenten 50.000 euro subsidie ontvangen van ZonMw, een organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Dat hebben Druten en Wijchen woensdag, op Wereld Alzheimer Dag, bekendgemaakt. Beide gemeenten vinden het belangrijk om goed inzicht te krijgen in de wensen en ervaringen van thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Mensen met dementie blijven meedoen in maatschappij

Mensen met dementie moeten zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de maatschappij. Daarom moet het aanbod van hulp- en ondersteuning zo goed mogelijk aansluiten op de behoeften van deze groep mensen.

Onderzoeksbureau Ecorys voert van 26 september tot en met 16 oktober een onderzoek uit. Via onder meer het Alzheimercafé, welzijnsorganisatie MeerVoormekaar, zorgtrajectbegeleiders Dementie en wijkverpleegkundigen wordt een vragenlijst verspreid, zowel op papier als digitaal. De digitale enquête kan ook aangevraagd worden door een mail te sturen naar Welzijn@drutenwijchen.nl.

Plan van aanpak dankzij subsidie 50.000 euro

Met de resultaten van het onderzoek maken de gemeenten in december een plan van aanpak. De verantwoordelijke wethouders Bea Schouten (Wijchen) en Gérard de Wildt (Druten) zijn blij met de subsidie en het onderzoek. “Dit draagt bij aan onze ambitie om een maatschappij te ontwikkelen waarin iedereen mee kan doen," zo zeggen beide wethouders.

Schouten en De Wildt streven ernaar dat mantelzorgers zodanig worden ondersteund, dat zij de zorg voor hun naaste op een goede manier kunnen volhouden. "In een dementievriendelijke samenleving kunnen mensen met dementie op een prettige wijze en met kwaliteit van leven zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.