Ankeiler: De geallieerde militairen die 78 jaar geleden sneuvelden tijdens de Waaloversteek, werden dinsdagmiddag herdacht tijdens een herdenking.

- De geallieerde militairen die 78 jaar geleden sneuvelden tijdens de Waaloversteek, werden dinsdagmiddag herdacht tijdens een herdenking. Deze vond plaats bij het monument 'De Oversteek' op de Oosterhoutsedijk in Lent.

Op 20 september 1944 staken meer dan 260 Amerikaanse soldaten de Waal over als onderdeel van Operatie Market Garden. Daarbij werden de Nijmeegse bruggen van twee kanten aangevallen. Tijdens deze actie verloren 48 Amerikaanse soldaten hun leven.

Om deze militairen te herdenken, werden er dinsdag verschillende speeches gehouden door onder andere de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, generaal Christopher Donahue en Colonel Ludy de Vos. Verder waren er optredens van leerlingen van basisschool de Oversteek. Zij mochten, na de één minuut stilte, ook helpen met de kransleggingen.

Belangrijk om te blijven herdenken

Volgens Bruls is het belangrijk dat de Waaloversteek elk jaar wordt herdacht. "De verhalen van toen, maar vooral de persoonlijke verhalen van de militairen en burgers, die helpen om er bewust van te blijven. Zelfs ik die uit 1966 kom, heb nog nooit een oorlog meegemaakt. Onbewust ga je denken; 'het is er altijd, het is heel vanzelfsprekend.' Nou dat is het dus niet."

De Waaloversteek was volgens de burgemeester belangrijk. "Voor Nijmegen betekende dat eigenlijk de formele bevrijding. Door de actie van de Amerikanen, gesteund overigens door de Britse militairen, werden de bruggen ingenomen en werd de Duitse bezetter in Nijmegen weggejaagd."

"Het was toen nog niet echt vrede, want Nijmegen heeft nog maanden in de frontlinie gelegen. Er zijn uiteindelijk vele honderden Nijmeegse burgers slachtoffer geworden van het voortdurend heen en weer geschiet", aldus Bruls.

In het RN7 Regionieuws zie je dinsdagavond een reportage over de herdenking van de Waaloversteek.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.