Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Jim Cook onthult gedenksteen. Foto: John Beckmann / RN7
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Jim Cook onthult gedenksteen. Foto: John Beckmann / RN7
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Jim Cook onthult gedenksteen. Foto: John Beckmann / RN7
Ankeiler: Woningbouwvereniging Talis eert majoor Julian Aaron Cook die tijdens Operatie Market Garden commandant was.

- Woningbouwvereniging Talis eert majoor Julian Aaron Cook die tijdens Operatie Market Garden commandant was. Hij voerde succesvol de waaloversteek op 22 september 1944 uit en bevrijdde daarmee Nijmegen. Er werd maandag een herdenksteen aan de majoor door zijn zoon Jim Cook onthuld. Op de gedenksteen staat de geschiedenis over wat er gebeurd is tijdens de waaloversteek. Ook is er een afbeelding te zien uit de verfilming van het verhaal ‘Een Brug te Ver’ dat is geschreven in een boek.

Geschenk

Jim Cook overhandigde de Burial Flag van zijn vader aan Talis-bestuurder Ronald Leushuis als geschenk. Het is in Amerika gebruikelijk om bij een veteraan een begrafenisvlag op de kist te leggen. Vervolgens wordt de vlag, als de kist wordt begraven, er vanaf gehaald en opgevouwen in een driehoek en in een houten lijst bewaard voor de nabestaanden.

Gebouw

De officiële naam van het gebouw is Aaron, boven op het gebouw staat zijn naam Julian Aaron Cook voluit. De aanleiding om het gebouw zo te benoemen, heeft alles te maken met de locatie van het gebouw. Dit is namelijk de plek waar de mensen, die de waal overgestoken in de oorlog, als eerst aankwamen. Ronald Leushuis vult aan: “Wij vonden het mooi om het gebouw te benoemen naar iets wat in de geschiedenis is gebeurd.” Verder vindt hij het allerbijzonderste aan het gebouw de verschillende doelgroepen die op deze plek tezamen kunnen wonen. Er zijn drie doelgroepen, namelijk bewoners met een handicap, dementie en huurders die 60+ zijn.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel