Ankeiler: In de regio Nijmegen is er opnieuw een gebied waar de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk onvoldoende blijkt te zijn.

- In de regio Nijmegen is er opnieuw een gebied waar de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk onvoldoende blijkt te zijn. Bij verdeelstation Elst kunnen niet alle nieuwe aanvragen worden gehonoreerd. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit, zo meldt netbeheerder Liander.

Dit is al het zevende stroomnetwerk in de regio Nijmegen dat de maximale grens van de capaciteit heeft bereikt. Eerder al meldde Liander problemen bij stations in Druten, Leuth, Nijmegen-Noord, Wijchen, Berg en Dal en Dodewaard, waardoor het westelijk deel van Overbetuwe wordt getroffen.

Altijd eerst informeren bij Liander

Alles bij elkaar is er inmiddels in een groot deel van de regio Nijmegen ernstige problemen met het stroomnetwerk. Mensen die van plan zijn om in deze gebieden zonnepanelen op het dak te zetten, doen er goed aan om eerst uitgebreid te informeren bij de gemeente en Liander of dat wel een goed idee is.

Nu is dus ook het oostelijk deel van Overbetuwe aan de beurt. Liander gaat daar het distributienet uitbreiden en een nieuw onderstation bouwen. In het voorjaar van volgend jaar hoopt Liander dat de problemen rondom Elst zijn opgelost. Het nieuwe congestiegebied strekt zich uit vanuit Ressen in een brede strook tot aan Lent. Daar sluit het aan op het gebied in Nijmegen-Noord waar dezelfde problemen al eerder zijn geconstateerd.

Sterke groei industrieterreinen en woningbouw

In veel agrarische gebieden in Gelderland zijn er plannen voor de opwek van wind- en zonne-energie. Bovendien ontwikkelt glastuinbouw zich snel in bepaalde gebieden. Ook ziet Liander een sterke groei van industrieterreinen en woningbouw.

Daarnaast is er veel vraag naar laadpunten voor elektrisch (bus)vervoer, omdat de provincie vanaf 2025 een ‘zero emissie’ doelstelling heeft vastgesteld voor nieuwe bussen. Door al deze ontwikkelingen is het druk op het elektriciteitsnet in Gelderland.

Alleen al Liander bouwt elke week 60 nieuwe transformatorhuisjes.

In Nederland neemt de behoefte aan verbruik en teruglevering van elektriciteit op het net snel toe. Het elektriciteitsnet is daar in bepaalde gevallen nog niet op toegespitst. Zo ontstaan er tekorten aan transportcapaciteit voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. In heel het land bouwt Liander elke week zo’n zestig nieuwe transformatorhuisjes. Dat is tot 2030 nodig om de stroomnetwerken uit te breiden en te verzwaren.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.