Ankeiler: Vanaf half oktober worden er asielzoekers opgevangen in het voormalige Belastingkantoor aan de Stieltjesstraat in Nijmegen.

- Vanaf half oktober worden er asielzoekers opgevangen in het voormalige Belastingkantoor aan de Stieltjesstraat in Nijmegen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt de voorste twee verdiepingen van het gebouw bij het station in gebruik en realiseert er 134 opvangplaatsen voor de beoogde opvang van zo’n 120 asielzoekers. Daarnaast zoekt Nijmegen nog locaties voor extra crisisopvang van 200 tot 250 asielzoekers.

Al langere tijd beschikbaar

De locatie was al langere tijd beschikbaar en tot veler verbazing maakt COA er ondanks de problemen in Ter Apel nog geen gebruik van. Daar komt nu dus verandering in. Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) bestrijdt het ontstane beeld dat het gebouw al vele maanden gereed is voor ingebruikname. “Inderdaad, wij hebben een aantal werkzaamheden laten verrichten daarvoor en dat was in juni al klaar. Maar vervolgens moet het COA de zaak nog verder inrichten. Daar hebben zij ook tijd voor nodig gehad. En ja, dat heeft wel lang geduurd. Door een personeelstekort gaat het niet zo soepel daar.” Het COA verzorgt zelf de communicatie richting omwonenden en ondernemers rond de locatie.

Dommer van Poldersveldtweg

De asielzoekers die hier in het voormalige Belastingkantoor worden geplaatst zijn al opgenomen in het asielproces. Het gaat om een tijdelijk AZC tot uiterlijk september 2027. Momenteel zijn er daarnaast in het Asielzoekerscentrum (AZC) aan de Dommer van Poldersveldtweg 325 opvangplaatsen, waarbij ongeveer 135 statushouders opgevangen worden. In het voorjaar van 2023 komen er op deze locatie 75 extra opvangplekken bij. In totaal realiseert Nijmegen op korte termijn ruim 200 extra AZC-plaatsen.

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Nijmegen blijft daarnaast ook een aandeel in de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne leveren. Op dit moment verblijven er 515 personen in de gemeentelijke opvang en worden er 204 personen bij particulieren opgevangen. Volgens planning zal de gemeentelijke opvang de komende weken nog groeien met ongeveer 150 personen. De gemeente wil het dan bereikte aantal van 675-700 personen tot in 2023 handhaven. Daarvoor zal verlenging en mogelijke vervanging van bestaande noodopvanglocaties nodig zijn.

Extra crisisnoodopvang

Het Nijmeegse college heeft aangeboden om verder actief te zoeken naar een mogelijkheid om in ieder geval tot het einde van dit jaar voor 200 tot 250 asielzoekers crisisnoodopvang te realiseren in Nijmegen ter ontlasting van Ter Apel. Dit staat los van de opvangplekken voor Oekraïners. Hiervoor heeft men een aantal potentiële locaties in onderzoek. “Over deze locaties laten we binnenkort meer weten”, zegt burgemeester Hubert Bruls. Heumensoord hoort overigens op dit moment níet bij de potentiële locatie. “Heumensoord is geen terrein waar je heel veel mensen wilt opvangen. Dat doe je alleen bij grote nood, en die is er gezien de inspanning die Nijmegen en de regiogemeenten leveren voor ons op het moment gelukkig niet.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.