Bevat Video: Video
Ankeiler: Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen wil bepaalde groepen jongeren weren uit het centrum van Nijmegen na de dodelijke steekpartij van zaterdag.

- Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen wil bepaalde groepen jongeren weren uit het centrum van Nijmegen na de dodelijke steekpartij van zaterdag. Volgens hem was die onderdeel van een conflict tussen jongeren dat al langer loopt. "Zowel het slachtoffer als één van de verdachten werden een dag eerder ook al aangehouden."

Afgelopen zaterdag werd op Plein 1944 op klaarlichte dag een man van 21 doodgestoken. Een verdachte van 17 meldde zich later bij de politie. Later werd nog een man van 23 aangehouden. Burgemeester Bruls vindt het een zorgwekkende gebeurtenis.

'Slachtoffer en verdachte al eerder aangehouden'

"Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden", legt de burgemeester schriftelijk uit. Maar hij wil graag de context geven. "Het lijkt hier te gaan om een onderling conflict tussen leden van een jeugdgroepering. Dat is tussen winkelend publiek uitgevochten. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen komen. Zowel het slachtoffer als één van de verdachten werden een dag eerder ook al aangehouden bij een ander conflict. Ook toen waren er wapens in het spel."

Zelfs bij de herdenking door de groep op zondag heeft de politie een jongen aangehouden die een steekwapen had

Volgens Bruls gaat het om een 'jeugdgroep' die al langere tijd overlast veroorzaakt in de stad. "Deze jongens zijn al meerdere malen in aanraking gekomen met de politie. Afgelopen weekend hebben we gezien dat ze wapengeweld niet schuwen. Zelfs bij de herdenking door de groep op zondag heeft de politie een jongen aangehouden die een steekwapen had", onthult hij.

'Gebiedsverbod en preventief fouilleren'

Daarom onderneemt de burgemeester actie. Agenten in het centrum zijn volgens hem extra alert. "Als je signalen hebt dat er iets staat te gebeuren, stap dan naar de politie. Voor dit soort groeperingen is geen plek in onze stad. Daarom laat ik de mogelijkheden van een gebiedsverbod, groepsverbod en preventief fouilleren onderzoeken. En dat specifiek gericht op de overlast- en geweldplegers. We moeten samen een vuist maken tegen dergelijk geweld."

De politie wil desgevraagd niet ingaan op het soort overlast of eventuele eerdere incidenten. Ook is niet duidelijk om hoeveel incidenten het gaat en of er toen aangifte is gedaan.

Vrienden en bekenden van het slachtoffer stonden zondag stil bij het incident. Bekijk de beelden van die herdenking hieronder.

Ander incident vrijdag

Vrijdagavond is bij een ander incident een jongeman zwaar mishandeld door twee mannen. Ook hier is een steekwapen bij gebruikt. Het gebeurde tussen 21.30 en 22.00 uur in de buurt van de Waalkade, richting de Waalbrug. De politie zoekt getuigen van het incident. Het is niet duidelijk of er een verband is met de steekpartij van zaterdag.