Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het ontwerp van het nieuwe dorpshuis. Foto: Hylkema Erfgoed
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De ingang naar de sportzaal. Foto: Hylkema Erfgoed
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Het oude schip van de Leonarduskerk. Foto: Hylkema Erfgoed
Ankeiler: Het voorlopige ontwerp van het nieuwe Hart van Oosterhout in de Leonarduskerk, is door de gemeente Overbetuwe vastgesteld.

- Het voorlopige ontwerp van het nieuwe Hart van Oosterhout in de Leonarduskerk, is door de gemeente Overbetuwe vastgesteld. Belangrijkste kenmerk is dat de nieuw te bouwen sportzaal niet ondergronds wordt uitgevoerd. Met het ontwerp, heeft de gemeente ook een aanvraag voor een subsidiebijdrage uit de Erfgoed Deal ingediend. Dit kan 625.000 euro opleveren op een totaalplaatje van zo'n 7 miljoen euro.

Eind 2021 nam de gemeente Overbetuwe het definitieve besluit: in en rondom de Leonarduskerk zou een nieuw dorpshart komen met een nieuwe sporthal, een basisschool en een aantal kleine woningen. In het voorlopige ontwerp is de entree van de sportzaal aan de oostkant; het is zowel binnendoor langs de kleine zaal c.q. kantine bereikbaar als via de buitenkant.

Het ontwerp van het nieuwe dorpshuis - Foto: Hylkema Erfgoed
De ingang naar de sportzaal - Foto: Hylkema Erfgoed

Er komt een tribunetrap en extra veel opbergruimte voor sporttoestellen. Het oude 'schip' van de kerk (het middenstuk) wordt een grote zaal en op de voormalige kansel (het gedeelte waar het altaar stond) komt een podium. Achterin de zaal komen diverse toiletgroepen. De sacristie (kleedkamer van de pastoor) blijft als bouwdeel herkenbaar.

Sportzaal wordt combinatie van nieuw met oud

"Het plaatsen van een dergelijk groot volume als de sportzaal naast de monumentale kerk, vraagt om veel aandacht voor de architectuur van de sportzaal, met name de positie, compositie en afwerking", valt te lezen in het ontwerp van Hylkema Erfgoed. De architecten zoeken het contrast van oud en nieuw op door de sportzaal af te werken met oorspronkelijke elementen zoals de tuinmuur, aangevuld met moderne materialen.

Het oude schip van de Leonarduskerk - Foto: Hylkema Erfgoed
De binnenkant van de kerk wordt afgewerkt met zwart metalen glazen deuren - Foto: Hylkema Erfgoed

De kosten voor het nieuwe dorpshuis waren eerder geschat op zo'n 7,2 miljoen euro. Dit ontwerp is echter 175.000 euro goedkoper, wat betekent dat het totale project maar 7.081.750 euro zou kosten. De aanvraag bij de Erfgoed Deal is op 625.000 euro gezet. Hiermee worden meteen de mogelijke extra kosten (kapitaallasten) voor dit project in 2023, gedekt.

Eind 2023 bestemmingsplan vastgesteld

De Erfgoed Deal is een samenwerkingsverband tussen de rijksoverheid, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties actief in de ruimtelijke ordening en erfgoedzorg. Zij maken afspraken over het behoud en het gebruik van oude gebouwen. De gemeente Overbetuwe gaat nu het voorlopige ontwerp bekend is, verder met de uitwerking van de plannen en verwacht aan het einde van 2023 het nieuwe bestemmingsplan te kunnen vaststellen. Wellicht kan er dan in 2025 met de bouw worden aangevangen.

Een voorlopige plattegrond - Foto: Hylkema Erfgoed
­čĺČ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel