Bevat Video: Video
Ankeiler: Door het overlijden van koningin Elizabeth II, zijn een aantal herdenkingen in de regio aangepast.

- Door het overlijden van koningin Elizabeth II, zijn een aantal herdenkingen in de regio aangepast. Voor de Polenherdenking in Driel wordt er een minuut stilte in acht genomen en na het afspelen van de volksliederen, blijven de vlaggen halfstok hangen. Hiermee volgen de herdenkingen het Britse rouwprotocol.

Er zijn meerdere herdenkingen en activiteiten rondom Operatie Market Garden. We hebben er een aantal uit de regio voor je op een rij gezet.

Reünie a Bridge Too Far

Donderdag organiseren het Infocentrum WO2 Nijmegen en het Vrijheidsmuseum een reünie van de iconische film ‘A Bridge Too Far’. Iedereen die in deze filmklassieker heeft gefigureerd, die betrokken was bij de productie of zich anderszins betrokken voelt, is uitgenodigd. Acteur Peter Faber die in de film de rol van Kapitein Arie Dirk “Harry” Bestebreurtje speelde, is eregast. De reünie start om 19.00 uur in De Lindenberg in Nijmegen.

Parachutisten Groesbeek

Vrijdag springt de Parachute Group Holland boven Klein Amerika in Groesbeek, ter herinnering en herdenking aan operatie Market Garden. Het start om 9.00 uur en er vinden twee vluchten plaats met een C-47 Dakota. Per vlucht worden zo'n 22 parachutisten gedropt. De sprongen zullen worden gemaakt in origineel uniform én met authentieke militaire ronde koepelparachutes. Aansluitend is er een ceremonie bij de gedenksteen op Klein Amerika.

Airborne-herdenking Driel

Jaarlijks wordt op het Polenplein in Driel de inzet van de Poolse Parachutistenbrigade onder bevel van generaal Stanislaw Sosabowski herdacht. Deze gebeurtenis is zaterdag om 15.00 uur en is live te volgens via onze livestream. Aansluitend is er de Militaire picknick van de 6e Airborne Brigade in het weiland aan de Patrijsstraat. Om 18.00 uur volgt de Poolse mis in de Maria Geboorte Kerk in Driel.

Waalcrossing Nijmegen

De Pontoon Group '40-'45 is een Nederlandse re-enactment groep die met unieke pontonboten uit de Tweede Wereldoorlog, de Waalcrossing zondag gaat nabootsen. In samenwerking met de Vereniging MARS en diverse andere re-enactmentverenigingen, wordt gepeddeld over rivier de Waal. Het evenement start om 10.00 uur en vindt plaats ten oosten van brug ‘De Oversteek’. Het is te bekijken vanaf het voetpad op de brug. Hierna volgt een kleine ceremonie ter nagedachtenis aan de Waalcrossing.

Waalmonument op de Oosterhoutsedijk in Lent

Dinsdag vindt bij het Waalmonument de officiële herdenking plaats van de crossing. De herdenking wordt bijgewoond door veteranen, officials vanuit de ambassades van de geallieerde landen, en vertegenwoordigers van de huidige 82e Airborne divisie . De herdenking wordt georganiseerd door de gemeente Nijmegen in samenwerking met openbare basisschool De Oversteek.

Bekijk hier de reportage die RN7 in 2021 maakte bij de herdenking van de Waalcrossing:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.