Lead image 1:
Lead image TXT 1: In het bosje wordt ook veel busjes aceton gesnoven, wat te zien is aan het aantal flesjes nagellakkremover dat er achtergelaten wordt. Foto: Anoniem
Ankeiler: Omwonenden van het Bosje van de Baron in Neerbosch-Oost zijn in actie gekomen tegen de grote overlast van drugsdealers en drugsgebruikers die zij ervaren in de groenzone voor hun deur.

- Omwonenden van het Bosje van de Baron in Neerbosch-Oost zijn in actie gekomen tegen de grote overlast van drugsdealers en drugsgebruikers die zij ervaren in de groenzone voor hun deur. Zij voelen zich onveilig en geïntimideerd. De bankjes zijn inmiddels, ten dele door omwonenden zelf, verwijderd uit het bosje dat ingeklemd ligt tussen de Neerbosscheweg en de het noordoosten van de wijk. Samen met de gemeente hoopt men ook tot een oplossing te komen om de toegangswegen voor fiets- en brommerverkeer tot het bosje te beperken.

“Omwonenden die er iets van zeggen worden zwaar geïntimideerd”

Een omwonende schetst voor leden van de gemeenteraad een huiveringwekkend beeld van wat er gebeurt in het ‘stadsbosje’ voor hun deur. “Dit was vroeger een plek waar kinderen konden spelen en honden werden uitgelaten, maar het is verworden tot een plaats vol drugsafval, zoals resten cocaïne en heroïne, injectienaalden, volle lachgascilinders en zelfs busjes aceton die gesnoven worden. Er wordt keihard gereden op scooters, quads en fietsen en er wordt volop gedeald. Omwonenden die er iets van zeggen worden zwaar geïntimideerd. Omdat men er van alle kanten in kan, zijn er ook veel vluchtwegen.”

In het bosje wordt ook veel busjes aceton gesnoven, wat te zien is aan het aantal flesjes nagellakkremover dat er achtergelaten wordt. - Foto: Anoniem

“Probleem moet erkend worden”

Bij omwonenden heerst angst om melding te maken van de overlast, omdat ze vrezen voor represailles. “Hier wordt immers geld verdiend door dealers. Daarnaast heeft patrouille ook weinig zin, want een politieauto kan er maar op één manier komen en in de tussentijd is men al door vriendjes in de wijk gewaarschuwd en gevlucht.” De overlast is volgens omwonenden het laatste half jaar sterk toegenomen. Na trage reactie aan het begin vanuit de gemeente, heeft men nu wel daar enige hulp gevonden. “Voor de zomer is al een bankje in het bosje weggehaald, vandaag is ook de rest weggehaald voor een afkoelperiode tot in ieder geval volgend jaar zomer, nadat wij zelf al de zittingen hadden gedemonteerd. Dat heeft in ieder geval de overlast van afval met 75 procent doen dalen, maar het hard rijden en dealen gebeurt nog steeds. Dit probleem moet erkend worden en we moeten samen tot een oplossing komen om de toegang van verkeer tot het busje te beperken. Als drugsdealers niet meer alle kanten uit kunnen vluchten, zal het moeilijk worden om daar ongestoord geld te verdienen. Het vergt ook een integrale aanpak met jongerenwerk, maar de directe incentive wegnemen is voor nu de meest simpele oplossing die het meeste resultaat zal hebben.”

Met bewoners in gesprek

Wethouder Jean-Paul Broeren (Stadspartij Nijmegen) zegt dat het de gemeente ‘na aan het hart ligt’ om de leefbaarheid op deze en andere plekken op peil te houden. “We zijn met bewoners in gesprek over het verbeteren van de fietssluis aan de kanaalzijde. Bewoners hebben de voorkeur voor een houtwal hier, maar we moeten nog kijken of dat hufterproof te maken is, want anders wordt het gewoon gesloopt. Ook kijken we naar een passend obstakel aan de kant van de Sonatestraat. Samen met de groenopzichter kijken we naar welke actieve rol de bewoners kunnen spelen om het groen binnen te perken te houden zodat er zichtlijnen blijven door het gebied. Verder hopen we dat mensen blijven melden. Dat kan desnoods anoniem. Zo bouwen we een dossier op en groeit de prioriteit ook.”

“Lastig te voorkomen”

De problematiek doet zich in meer wijken voor, erkent Broeren. “Het is heel lastig te voorkomen. We proberen het met preventie en repressie zo laag mogelijk te houden. Gelukkig worden de lijntjes tussen bewoners en de wijkteams steeds korter. Maar per locatie is een andere aanpak gewenst. In ieder geval is de inzet van jeugdwerkers en jeugdcoaches belangrijk, en die gaan we ook inzetten. Zo kunnen we zicht krijgen op wie het zijn en wat daar allemaal gebeurt.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel