Ankeiler: De gemeente Wijchen gaat op een grasveld aan de Oude Klapstraat bij het centrum van Wijchen een tijdelijke woonlocatie realiseren voor Oekraïense vluchtelingen die nu nog in het voormalige gemeentekantoor opgevangen worden.

- De gemeente Wijchen gaat op een grasveld aan de Oude Klapstraat bij het centrum van Wijchen een tijdelijke woonlocatie realiseren voor Oekraïense vluchtelingen die nu nog in het voormalige gemeentekantoor opgevangen worden. Dat gebouw wordt volgend jaar gesloopt in het kader van het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer. De nieuwe locatie moet op 1 maart 2023 gereed zijn en blijft in eerste instantie vijf jaar staan. Na het vertrek van de vluchtelingen zou het gebouw nog gebruikt kunnen worden als woonlocatie voor jongeren en starters op de woningmarkt.

Nieuwe locatie

Momenteel verblijven er 150 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne in het voormalige gemeentekantoor aan de Kasteellaan. Dat worden er binnenkort 180. Voor hen moest vanwege de gebiedsontwikkeling van Tussen Kasteel en Wijchens Meer een nieuwe opvanglocatie gevonden worden. Die vond de gemeente aan de Oude Klapstraat op een grasveld dat in eigendom is van de gemeente naast Protestantse kerk "De Schakel" en dat onderdeel uitmaakt van de plannen voor de herontwikkeling van de westflank van het centrum. Hier komt een tijdelijk gebouw met 81 appartementen en enkele gemeenschappelijke ruimtes dat ruimte biedt aan ongeveer 180 vluchtelingen. Het gebouw krijgt een ‘krijgt een kwalitatieve, duurzame uitstraling’, laat de gemeente weten.

Prettige plek

De locatie is wat de gemeente betreft een prettige plek voor de toekomstige bewoners, omdat deze zicht dicht bij de centrumvoorzieningen en het openbaar vervoer bevindt. “De Oekraïense vluchtelingen die nu in het oude gemeente-kantoor verblijven kennen inmiddels hun weg in Wijchen”, zegt burgemeester Marijke van Beek. “Veel van hen zijn ook aan het werk of gaan naar school. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij hun verblijf in Wijchen op een prettige manier kunnen voorzetten aan de Oude Klapstraat.” De omgeving van de locatie is woensdag per brief ingelicht over het besluit. Voor hen is er volgende week een besloten informatieavond.

Flexibel woonconcept

Het college ziet in het tijdelijke gebouw meteen ook een goede optie om de woningnood onder starters en jongeren te verlichten. Dit is ook in lijn met een bestuursakkoord dat gemeenten gesloten hebben met de Rijksoverheid. “In Wijchen waren we al bezig met het onderzoeken van dit nieuwe flexibele woonconcept”, zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen). “Het is fijn dat dit nu aansluit bij het bestuursakkoord, hiermee zijn de financiële risico’s gedekt en kunnen we echt aan de slag. Het gebouw blijft in eerste instantie vijf jaar staan. Dat zouden we nog een keer kunnen verlengen met vijf jaar. We gaan er nu vanuit dat er over twee jaar lokale starters en jongeren in kunnen, maar dat hangt ook af van de situatie rondom de opvang van Oekraïense vluchtelingen.” De Gemeente Wijchen blijft daarnaast op verzoek van de Rijksoverheid de mogelijkheden verkennen voor aanvullende opvanglocaties voor vluchtelingen en voor het versnellen van sociale woningbouw.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.