Bevat Video: Video
Ankeiler: In Nijmegen wordt het mogelijk voor organisatoren van evenementen in 2023 om een subsidie te krijgen voor het verduurzamen van hun evenement.

- In Nijmegen wordt het mogelijk voor organisatoren van evenementen in 2023 om een subsidie te krijgen voor het verduurzamen van hun evenement. Organisatoren moeten er wel tijdig bij zijn, want de subsidie kan alleen tussen 19 september en 30 oktober van dit jaar aangevraagd worden. Er is maximaal 75.000 euro beschikbaar. Het aangevraagde subsidiebedrag bedraagt minimaal 5.000 euro.

Inzet subsidie

De subsidie kan verschillende manieren van verduurzaming ingezet worden door organisatoren van evenementen. Dat kan het aanstellen van een projectleider duurzaamheid zijn, de aanleg van een stroomvoorziening met groene energie en stimulering van het gebruik van recyclebare (plastic) bekers. Maar ook het investeren in een duurzaam vervoermiddel van bouwmaterialen, het plaatsen van circulaire toiletwagens of het stimuleren van groen vervoer van bezoekers. Ook kan de subsidie ingezet worden voor het inkopen van lokale producten, horeca of catering, het stimuleren van zo min mogelijk reisbewegingen van artiesten of het van gebruik ledverlichting.

Onrendabele top

De regeling is bedoeld om de onrendabele top van de verduurzaming van het evenement te dekken. De aanvraag mag ook voor een pilotproject zijn, mits daarbij het doel is om het plan toekomstbestendig te maken. Wethouder John Brom (Stadspartij Nijmegen) is enthousiast over de subsidie. “Producties van evenementen gebruiken relatief veel grondstoffen, omdat een evenement slechts van tijdelijke aard is. Het effect van verduurzaming is daarom bij evenementen zeer groot Met deze subsidie steunen we ondernemers die daarmee extra stappen kunnen zetten om te zorgen voor mooie, duurzame evenementen in onze stad.”

Landelijk verbod wegwerpvoorwerpen

De subsidie is een opmaat naar het landelijk verbod op het gebruik van wegwerpbekers en wegwerpbestek dat geldt vanaf 1 januari 2024. Enkel bij hoogwaardige recycling blijft het dan nog mogelijk om wegwerpvoorwerpen in te zetten. Voor evenementen wil dat zeggen dat 75 procent van het gewicht van het wegwerpvoorwerpen te scheiden en te recyclen moet zijn. In 2027 moet dat 90 procent zijn.

Meer nieuws? Kijk hier onze nieuwsuitzending:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.