Bevat Video: Video
Ankeiler: De Wijchense wethouder Bea Schouten adviseert automobilisten om elke twee maanden de autobanden op te pompen met een slimme bandenpomp.

- De Wijchense wethouder Bea Schouten adviseert automobilisten om elke twee maanden de autobanden op te pompen met een slimme bandenpomp. Zelf rijdt ze al twee jaar in dezelfde auto en heeft maandagochtend pas voor het eerst de banden opgepompt, zo verklapte ze. Dat deed ze tijdens de officiële opening van de slimme pomp op de parkeerplaats in de Oude Klapstraat. Het is nog onduidelijk of Schouten zich vanaf nu wel aan haar eigen advies gaat houden.

Wijchenaren kunnen sinds enkele dagen hun autobanden gratis oppompen met een slimme bandenpomp. Deze brengt de band automatisch op de juiste spanning en vertelt meteen hoeveel brandstofkosten en CO-2 uitstoot je daarmee voorkomt. Daarnaast werkt de bandenpomp volledig op zonne-energie van het eigen zonnepaneel.

Lage bandenspanning leidt tot onnodige uitstoot

Het idee komt van de provincie Gelderland die zich tot doel heeft gesteld om in iedere Gelderse gemeente een slimme bandenpomp te plaatsen. Dit gebeurt in samenwerking met de organisatie Band op Spanning.

Volgens de provincie rijden nog altijd veel automobilisten met een te lage bandenspanning. Dat kan veel onnodige uitstoot van CO-2 veroorzaken. Daarnaast kost een langere remweg de automobilist onnodig veel geld aan bandenslijtage en brandstof. Schouten adviseert dan ook om eens in de twee maanden de autobanden op te pompen.

Wijchen niet de eerste

Wijchen is overigens niet de eerste gemeente in de regio met zo’n gratis pomp. Zo zijn in Beuningen, Druten, Malden en Nijmegen ook al slimme bandenpompen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.