Bevat Video: Video
Ankeiler: In het Rijk van Nijmegen zijn er elke week 6.700 vrijwilligers die in hun buurt zwerfafval opruimen.

- In het Rijk van Nijmegen zijn er elke week 6.700 vrijwilligers die in hun buurt zwerfafval opruimen. Om hen te bedanken, organiseerde de Dar zondagmiddag de jaarlijkse Wijkheldendag in Deest met allerlei activiteiten.

De Wijkheldendag is een jaarlijks evenement om de vrijwilligers uit de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Mook en Middelaar te bedanken voor al hun inzet van het afgelopen jaar. Wijchen is de enige gemeente in het Rijk van Nijmegen die zelf een bedankevenement organiseert.

Burgemeester dankbaar

Tijdens de heldendag waren er allerlei activiteiten, zoals tennissen, knutselen, een workshop dans, klimmen en nog veel meer. Er hadden zich zo’n 750 vrijwilligers aangemeld.

De dag begon met een toespraak van de Drutense burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld. Zij bedankte alle wijkhelden. "Behalve dat jullie de straten schoonmaken, zorgen jullie ook dat ze schoon blijven. Daar zijn alle gemeenten erg dankbaar voor."

In de reportage vertellen verschillende kinderen waarom zij wijkheld zijn geworden. Tekst gaat daarna verder:

'10.000 vrijwilligers is de ambitie'

Volgens de directeur van de Dar, Bart de Bruin, kan het afvalverwerkingsbedrijf niet zonder de Wijkhelden. "Zij zijn super belangrijk, omdat we als maatschappij moeten zorgen voor schone wijken."

Op dit moment zijn er 6.700 wijkhelden in het Rijk van Nijmegen actief. De Dar begon 7,5 jaar geleden met 600 vrijwilligers. "De ambitie is om volgend jaar naar 10.000 vrijwilligers te gaan", aldus de directeur.

De gouden knijper

De Bruin vindt het belangrijk om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Daarom wordt ieder jaar de Wijkheldendag in een andere gemeente georganiseerd. Volgend jaar is Mook en Middelaar aan de beurt.

Om deze gemeente te helpen herinneren, kreeg wethouder Holger Rodoe een gouden knijper overhandigd van burgemeester Van Rhee-Oud Ammerveld. De knijper staat symbool voor de Wijkheldendag en heeft drie jaar in de gemeente Druten gestaan, want vanwege corona kon het evenement twee jaar lang niet worden georganiseerd.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.